Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Napredna medicina

Uspjela prva transplantacija sintetički stvorenog organa

\'BiH_transplantacija-mladic-tuzla FO:MIRO PETROVIC UA:Novi uspjeh tuzlanskih kirurga - pet kadavericnih transplantacija u dva dana\'
Ilustracija
08.07.2011.
u 10:13

Prvo je oblikovan stakleni kalup, a zatim je umjetni dušnik obložen polimerom u koji su ugrađene pacijentove matične stanice

Prva transplantacija potpuno sintetički stvorenog organa protekla je u najboljem redu. Dušnik stvoren pomoću matičnih stanica i jedne vrste umjetnog potpornja, javlja Telegraph, transplantiran je prije mjesec dana u Sveučilišnoj bolnici Karolinska u Stockholmu 36-godišnjem Andemariamu Teklesenbetu Beyeneu koji boluje od raka.

Organ su stvorili stručnjaci sa Sveučilišta u Londonu, a izrađen je prema trodimenzionalnim snimkama pacijentova dušnika kako bi mu savršeno pristajao. Beyene je student geologije iz Eritreje koji boluje od neoperativnog kanceroznog tumora koji mu je ometao disanje.

Stručnjaci su prvo oblikovali stakleni kalup za Beyeneov novi dušnik i dvije glavne bronhijalne cijevi, koji je tada bio obložen polimerom s milijunima sićušnih rupica. U Švedskoj su u njega usađene pacijentove matične stanice te je dva dana ostavljen u bioreaktoru kako bi se stanice pravilno ukorijenile.

Transplantaciju je izveo španjolski kirurg profesor Paolo Macchiarini, a nakon operacije, koja je trajala 12 sati, pohvalio je tehniku izrade umjetnog dušnika kojom je pokazano kako se "dušnik po narudžbi" može izraditi u roku od tjedan dana.

Komentara 1

Avatar nlukac11
nlukac11
21:25 08.07.2011.

za razliku od svih sr.a koja se financiraju ( oružje , sida, droge, nadriljiekovii dr.) dao bog da jedanput prevlada razum i da se uloži u nešto što itekako mijenja i spašava život.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije