Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europski projekt

Usmjeriti potrošače da sireve kupuju kod malih proizvođača

projekt
Foto: Dominik Grgurić/Pixsell
08.10.2014.
u 11:29

Provodi se u Karlovačkoj županiji i Slovenij, a cilj je osigurati malim proizvođačima tehnološka i poduzetnička znanja, ali i educirati potrošače o kulturi konzumacije sira

Stanovnici Karlovačke županije sir konzumiraju nekoliko puta tjedno i to kao dio doručka. U jugoistočnoj Sloveniji je međuobrok. U obje regije kupuje se uglavnom u velikim trgovačkim centrima što pokazuje da projekt ima smisao, jer želimo usmjeriti potrošače prema domaćim proizvođačima – napomenuo je prof. Bojan Matijević iznoseći dosadašnje rezultate projekta Napredak- Regionalna proizvodnja sireva- poduzetnička vrijednost za ruralni razvitak, čiji je idejni začetnik.

Škripavac kao adut

Projekt prekogranične suradnje Hrvatska- Slovenija vrijedan 204.000 eura provodit će se do ožujka 2015. Partneri su Veleučilište u Karlovcu, Grm Novo mesto, Razvojni centar Novo mesto, Visoka škola za ekonomiju, poduzetništvo i upravljanje Nikola Šubić Zrinski i Udruga sirara Karlovačke županije Korni.

Cilj je osigurati malim proizvođačima tehnološka i poduzetnička znanja, ali i educirati potrošače o kulturi konzumacije sira. U Karlovačkoj županiji uključeno je dvadesetak sirara.

– Dosad smo uvidjeli specifičnosti regija.Za Sloveniju su to planinske sirane, ujedno i turistička mjesta u kojima se može kušati i kupiti. Hrvatska se pak može podičiti škripavcem, ali sir se prodaje iz hladnjača – upozorio je prof. Matijević.

Dodaje da su okupili tim eminentnih stručnjaka koji bi trebali pomoći u ostvarenju zadanih ciljeva. Među njima važno mjesto zauzima i edukacija sirara i potrošača.

Počele radionice

U tom cilju održat će se i radionice. Prva pod nazivom “Sir kroz povijest”  na Velučilištu u Karlovcu privukla je mnoge, koji su doznali zanimljive pojedinosti, ali i kušali sireve studenata Veleučilišta i domaćih proizvođača.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije