Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pohvalna inicijativa Velike Britanije za Zemljinu klimu

Uskoro zabrana velikih plazma

11.01.2009.
u 22:18

Zbog prevelike potrošnje energije, u Velikoj Britaniji uskoro će zabraniti proizvodnju velikih plazma televizora kako bi pridonijeli borbi protiv klimatskih promjena. Hvale vrijedan ekološki potez istodobno je i začudan jer je dosad bilo uvriježeno da vlade potiču potrošnju radi što većeg priljeva novca od računa, ali, eto, došlo je vrijeme za čuda.

Buduće da su odredbe nastavak onoga na što je profesor Paul Ekins iz britanskog energetskog istraživačkog centra već upozoravao predlažući da bi se plazma televizori trebali oporezivati jer troše više energije nego standardni TV aparati. Također vjeruje da kućanstva mogu smanjiti potrošnju energije. Svaki aparat trebao bi imati mjerač tako da ljudi znaju koliko energije troše, pa čak i za, primjerice, prokuhavanje vode u čajniku.

Do toliko potrebne razine svijesti svakog pojedinca trebat će vjerojatno proći još jako puno vremena, no pohvalno je da vlada Velike Britanije počinje s time čak i puno prije Europske unije.

Dovoljno je primijetiti da se u posljednjih 30 godina broj kućanskih aparata popeo sa 17 na 47 po kućanstvu! A broj televizora također rapidno raste, pa ih danas u Velikoj Britaniji ima oko 60 milijuna, što je jedan po stanovniku.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije