Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOLAZE NA SUD

VIDEO Večernji u Ateni: Boyse treba vratiti kući, a onda na pravi način riješiti problem huliganizma

Dea Redžić
Foto: Screenshot
1/4
03.12.2023.
u 17:10

Svi Boysi koji su utamničeni nakon krvavih nereda trebali bi tijekom sljedeća tri dana – 4., 5. i 6. prosinca, izaći pred sud, a Grci su za ovaj slučaj angažirali čak tri suca istrage

Izvanredne mjere sigurnosti spremne su za dolazak više od stotinu pripadnika Bad Blue Boysa pred atenski sud Evelpidon, gdje će sutra u devet sati, nakon više od tri mjeseca u istražnom zatvoru, početi njihovo ispitivanje pred sucem istrage. Iskaz će dati ukupno 102 pripadnika BBB-a, koji su nakon huliganskog okršaja s navijačima AEK-a od kolovoza razbacani po zatvorima diljem Grčke te čekaju dovršetak istrage o smrti Michalisa Katsourisa (29) koji je u dogovorenoj makljaži izgubio život.

Pritvorene navijače tereti se za 11 kaznenih i prekršajnih djela, a najteže je udruživanje u zločinačku organizaciju, dok je optužba za ubojstvo odbačena zbog nedostatka dokaza. Svi Boysi koji su utamničeni nakon krvavih nereda trebali bi tijekom sljedeća tri dana – 4., 5. i 6. prosinca, izaći pred sud, a Grci su za ovaj slučaj angažirali čak tri suca istrage.

Novinarka Večernjeg lista Dea Redžić javila se uživo ispred suda na koji će biti dovedeni pripadnici BBB-a.

 

"Ono što nas sutra ovdje očekuje su izvanredne mjere sigurnosti. Tri dana trajat će ispitivanje, tri suca su angažirana", rekla je Redžić.

"Mi moramo, kao Hrvatska, sami riješiti problem s huliganima. Zakon o navijačima mijenjao se godinama više puta, imali smo toliko prilika da napravimo pomak po tom pitanju, ali zaista ništa se nije promijenilo", kazala je te dodala: "Nikada se zapravo nije riješio pravi problem jer da je, onda se ne bi dogodilo to da ovdje dođu navijači sa zabranom".

"Istraga traje jako dugo. Grčki odvjetnik BBB-a, s kojim smo u komunikaciji cijelo vrijeme, je optimističan. Kaže da ima jako dobru obranu", otkriva te nastavlja:

VEZANI ČLANCI:

"Znamo da su 102 hrvatska državljanina, bez obzira na to što su došli ovdje napraviti probleme, u zatvoru tri mjeseca bez da znamo zbog čega. Znamo da ih se tereti za 11 kaznenih i prekršajnih djela, ali sutra ćemo tek saznati detalje. Nakon toga, bit će podnesen prijedlog za ukidanje istražnog zatvora što znači da oni ne bi trebali, barem prema riječima grčkog odvjetnika i pravnog zastupnika obitelji BBB-a, nakon ova tri dana izaći van jer je to nova procedura koja će trajati".

"Koliko znamo, nema najave da bi se mogli pojaviti navijači AEK-a, da bi moglo doći do novih nereda. Ipak je situacija puno mirnija nego prije tri mjeseca", ustvrdila je te dodala kako se odvjetnik BBB-a nada da će se oni vratiti u Hrvatsku do Božića.

"Nadamo se da ćemo naše državljane vratiti kući, a onda se na pravi način mi pozabaviti s problemom koji nije potrebno da rješavanju Grci", zaključuje Redžić koja će iz Grčke pratiti ispitivanje Bad Blue Boysa. 

VIDEO Sukob hrvatskih i grčkih navijača na ulicama Atene

- Imamo čvrstu obranu, videosnimku na kojoj se vidi da hrvatski navijač pokraj usmrćenog navijača AEK-a nije nosio rukavice jer u suprotnom njegov bi DNK ostao na nožu koji se vještačio, kazao je za Večernji list grčki odvjetnik Bad Blue Boysa Athanasios Kaimenakis te potvrdio da ne očekuje kako će itko od navijača izaći na slobodu nakon ispitivanja, već će se podnijeti prijedlozi za ukidanje istražnog zatvora za sve pritvorene navijače koji su u napadu na AEK-ovce imali i logističku pomoć navijača Panathinaikosa. Nekoliko grčkih navijača također je pritvoreno, ali od njih je samo jedan navijač AEK-a, čiji je DNK pronađen na nožu na kojem se nalazila krv ubijenog Michalisa. On je u međuvremenu pušten iz pritvora, a grčki odvjetnik Kaimenakis i pravni zastupnik roditelja Bad Blue Boysa Mario Medak pojasnili su nam da Boyse vjerojatno čeka još neko vrijeme iza rešetaka.

- Očekivali smo dugotrajan postupak, u pitanju je veliki broj osoba, no imamo jake dokaze, a rasplet ćemo vidjeti. Iako sam branitelj hrvatskih navijača pa sam i ja meta na neki način, nemam zaštitu i ne bojim se. Ne vjerujem da će doći do novog susreta s navijačima AEK-a - kaže odvjetnik.

Da je istraga u Grčkoj odrađena šlampavo i sporo, tvrdi i Ljubo Pavasović Visković, kazneni odvjetnik i nekad aktivni navijač i i član upravnih tijela Hajduka.

VIDEO Grupa BBB-a ulazi u metro u Ateni netom prije sukoba s navijačima grčkog kluba

- Koliko poznajem grčko pravosuđe, stanje je uistinu kaotično i podložno raznim utjecajima koji nisu baš primjereni za moderno europsko pravosuđe. Količina represije prema Boysima daleko prelazi stvarnu količinu protupravnog ponašanja koje su ispoljili. U većini EU zemalja ono što su napravili je na razini prekršaja ili nekog lakšeg kaznenog djela koje bi u pravilu završio uvjetnom osudom - kaže Pavasović.

Otkad je policija preuzela glavnu riječ u organizaciji rizičnih utakmica, nakon Desinca, misli da je problema realno puno manje, no da Hrvatska i nema neki naročito težak problem.

Još jedan prekaljeni navijač, pripadnik Bad Blue Boysa i hrvatski branitelj Damir Markuš, član Domovinskog pokreta, ističe da očekuje nove kaznene postupke i pravdu za navijače.

- Onaj tko nije bio ni dan u zatvoru nevin, ne zna kako je to. Podrška dečkima, najbitnije je da se konačno pokrene postupak jer cijeli proces presporo se odvija.

U međuvremenu se na hrvatskim sudovima odlučivalo o grčkim europskim uhidbenim nalozima (EUN) za desetak huligana, pripadnika Bad Blue Boysa, koje se sumnjiči da su sudjelovali u istom huliganskom divljanju u Ateni. Po onom što je do sada poznato, od desetak EUN-a koje je Grčka poslala Hrvatskoj, nisu svi uručeni jer neki od osumnjičenika nisu u zemlji. Oni kojima su uručeni ili su dobili mjere opreza ili im je određen istražni zatvor.

Komentara 59

JE
Jegermeister
18:31 03.12.2023.

Nikako niti u kojem slučaju ne podržavam huligane niti huliganizam u bilo kojem obliku. Ali sa pravne strane gledano, Grčka je otela građane Republike Hrvatske i za to bi u bilo kojem svijetu značilo početak ratnog sukoba.

Avatar Noldor
Noldor
18:53 03.12.2023.

Mijenjao bi neke komentatore ovdje na naše navijače. Pa da se onda i ja cerečem dok vi trunete u grčkom zatvoru zbog nečega zbog čega ne bi trebali biti u zatvoru. Zaista spodobe žive među nama.

Avatar Tomislav_Šubić
Tomislav_Šubić
18:59 03.12.2023.

Naši dečki nisu huligani! Nisu oni nikoga ubili! Huligani su leftardi antife, koji su im pokjšali podmetnuti ubojstvo. Sloboda za BBB!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije