Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEDNICA VLADE

VIDEO Plenković o zabrani portalu H-alter: To je odluka koja zabrinjava. Mi se zalažemo za slobodu medija

Zagreb: Andrej Plenković održao sastanak sa stočarskim sektorom
Slavko Midzor/PIXSELL
23.09.2021.
u 12:25

Najavili su kako postoji mogućnost uvrštenja pojedinih točaka na dnevni red na samoj sjednici Vlade.

Sjednica Vlade održala se danas u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. Neke od tema o kojima su govorili je stanje vezano za potres i koronavirus, potom Nacrt prijedloga zakona o referendumu i Nacrt prijedloga zakona o ovlasti Vlade Republike Hrvatske da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Hrvatskoga sabora. 

Najavili su kako postoji mogućnost uvrštenja pojedinih točaka na dnevni red na samoj sjednici Vlade.

 

- Jutros smo se sastali s našim zapovjednicima u Bljesku  u vezi sa zamolnicom iz BiH. Ministarstvo pravosuđa je napravilo analizu, temeljem kojeg smo donijeli zaključak kojim ćemo odbiti zamolnicu koja je stigla iz Tužiteljstva BiH - kazao je. 

Plenković se osvrnuo na odluku o portalu H-altera. 

- To je odluka koja zabrinjava. Mi se zalažemo za slobodu medija.  Želim naglasiti da je jasan politički stav Vlade Republike Hrvatske da sloboda govora, medija, mišljenja, pisanja, emitiranja ničim ne smije biti ugrožena. Odbacujem bilo kakve insinuacije da se u Hrvatskoj guši sloboda medija. Sloboda medija da, a od jednog slučaja stvarati sliku da postoji problem slobode medija to ne. 

- Vidimo blago usporavanje epidemije. Što se tiče ljudi u bolnicama, velika većina je necijepljena. Oni cijepljeni su ili visoke životne dobi ili imaju teške komorbiditete - kazao je i pozvao građane da se cijepe. 

- Osobna odluka je vrlo važna. Svi oni koji nisu se cijepili pozivam da preispitaju svoju odluku. 

-  Obilježili smo jučer 20. godina ubojstvo i ranjavanje na Sudu u Zagrebu. Mi smo kao Vlada pokazali odlučnost da se ulovimo u koštac ovim problemom koji postoji u našem društvu. Uveli smo zakonodavne promjene. Nastojimo učiniti sve i postaviti žrtvu na središnje mjesto procese. Ratificirali smo međunarodne konvencije i sve to radimo u suradnji s udrugama civilnog društva. 

Kazao je da je u Hrvatskoj boravio i crnogorski predsjednik Mile Đukanović, kao i visoki povjerenik za BiH Christian Schmidt.  Dodao je da se pričalo o hrvatskoj manjini. 

Ministar zdravstva Beroš kazao je da bilježe povećani broj hospitaliziranih, pogotovo u primorskom području. 

-Udio novozaraženih u testiranima je 13,59 posto. Na bolničkom liječenju je 694 pacijenta, a pomoć respiratora treba njih 89. U zadnja 24 sata stavljeno 11 osoba na respirator, od kojih su samo dvije bile cijepljene. Bolnice uspješno upravljaju izazovima četvrtog vala epidemije i postupno povećavaju kapacitete - ustvrdio je ministar i dodao kako je zabilježen veći broj pacijenata u primorskom području. 

- KBC Split bilježi velik pritisak. KBC Split svjedoči iznimnom opterećenju velikog broja najteže bolesnih. Samo 10 posto hospitaliziranih i na respiratorima je bilo cijepljeno. S obzirom da se znatno opterećuju bolnički resursi, operacijski zahvati su bili kratkotrajno odgođeni. Očita je korelacija necijepljenih s otežanim radom u bolnicama, rekao je Beroš.

- COVID se ne događa drugima. Medicinsko osoblje u ovom trenutku bori se za život 89 osoba na respiratoru. Nemamo opravdanje za opuštanje. Odlazak na cijepljenje nije razmjerno ovoj ugrozi. Ostanimo odgovorni! Ostavimo bolnice dostupnim onima koji trebaju stalno medicinsku skrb - kazao je Beroš. 

Ministar Malenica govorio je o prijedlogu izmjene Zakona o referendumu. 

- Trenutni zakonodavni okvir je nedorečen. Ovom izmjenom zakona utječe se na transparentnost i omogućuje se jače sudjelovanje građana u vlasti. Produžuje se razdoblje za prikupljanje potpisa s 15 na 30 dana. Uvode se izravni i neizravni prijedlozi. Definira se tko će moći nadgledati referendum. Uređuje se pitanje i lokalnih referenduma, koji su djelomično sad uređeni. 

Malenica je objašnjavao i Nacrt prijedloga zakona o ovlasti Vlade Republike Hrvatske da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Hrvatskoga sabora. 

- Budući da odluka prestaje 10. prosinca, predlažemo nastavak ovlasti Vlade u skladu s Ustavom i zakonima - dodao je. Prijedlog je dobio podršku Vlade. 

Fuchs je kazao da jedan od članaka prijedloga Zakona o Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja jest da ustroj institucije bude određen statutom, ne zakonom što bi omogućilo unutarnji preustroj. 

Ministrica Vučković je navela novine koje predviđa prijedlog Zakona o poljoprivrednom zemljištu. 

- Brišu se odredbe o privremenom korištenju zemljišta. Zemljište u državnom vlasništvu daje se javnim natječajem u najam na 15 do 20 godina ovisno o svrsi - kazala je i dodala da je cilj da se što prije u poljoprivrednu aktivnost stavi poljoprivredno zemljište. 

Plenković je naglasio kako je riječ o izuzetno važnom Zakonu. 

Sljedeća točka bio je Nacrt prijedloga strategije poljoprivrede do 2030. godine, o kojoj je i sam premijer imao par riječ. 

- Mi smo kad smo krenuli prošle godine stavili poljoprivredu u fokus. Osobito je važno da se do 2030. godine povećamo vrijednost poljoprivredne proizvodnje - objasnio je Plenković. 

Vučković je istaknula kako se Nacionalnom strategijom dodatno podupire razvoj poljoprivrede

- Njezinom pisanju prethodila je detaljna analiza svih sektora. Strategija donosi mjere kojima bi se trebalo omogućiti povećanje vrijednosti poljoprivredne proizvodnje, povećanje samodostatnosti, poboljšanje života. 

Lidija Brković, ravnateljica Državnog zavoda za statistiku osvrnula se na interpelaciju o radu Vlade Republike Hrvatske u svezi provedbe popisa stanovništva. Podsjećamo, zahtjev za interpelacijom potpisalo je 17 zastupnika

- Vlada predlaže Hrvatskom Saboru odbijanje interpelacije  o radu Vlade Republike Hrvatske u svezi provedbe popisa stanovništva jer zahtjev smatraju neutemeljenim. Što se tiče popisivača, nacionalnost popisivača nije bio kriterij - objasnila je Brković- 

Ključne riječi

Komentara 29

JO
jorgen
12:35 23.09.2021.

Znači mediji imaju slobodu pisati i potpune laži ako je to u skladu s njihovim međunarodnim vlasnicima, no slobodu izražavanja ćete do kraja eliminirati običnom građaninu kojemu ostaje sve manje prostora za izricanje mišljenja? Jer vidimo da novinari više ne intervjuiraju obične građane. Nema kontakt-javljanja u TV emisijama. Sve češće se miču ili strogo cenzuriraju komentari na portalima. To, dakle, nije dio slobode?

KO
Korumpirani
13:19 23.09.2021.

Treba obuzdati medije jer i oni nas obuzdavaju eror 404 ili karton

RA
R.adioT.elevizijaL.jestve
17:27 23.09.2021.

Zena koja se cijeli zivot bori protiv pedofila , na udaru Mozemovskih medija , eto bas sam iznenaden , sta je sljedece , legalizacija svih nastranosti i bolestina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije