Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DIPLOMATSKI ODNOSI

Uskoro razrješenje krize? Rusija najavila da će odgovoriti SAD-u i NATO-u na pitanja o sigurnosti

President Putin holds Russian Security Council meeting
Foto: ALEXEI NIKOLSKY/NEWSCOM
1/2
11.02.2022.
u 17:48

Moskva je zatražila od Washingtona i Bruxellesa jamstva da NATO neće nikada primiti u svoj blok Ukrajinu, što su oni odbili, ali su poslali svoje prijedloge Rusiji.

Rusija će "vrlo skoro" odgovoriti na američke i NATO-ove protuprijedloge o europskoj sigurnosti, rekao je u petak u Moskvi ruski ministar obrane nakon sastanka s britanskim kolegom Benom Wallaceomu, javlja agencija Interfax.

Moskva je zatražila od Washingtona i Bruxellesa jamstva da NATO neće nikada primiti u svoj blok Ukrajinu, što su oni odbili, ali su poslali svoje prijedloge Rusiji.

Šojgu je pozvao Zapad da prestane oružjem opskrbljivati Ukrajinu i poručio da nije Rusija jedina kriva za rast napetosti u Europi. Zatražio je objašnjenje zašto London šalje specijalne snage u Ukrajinu. Također je, kako je prenijela agencija RIA, rekao Wallaceu da je njegovo ministarstvo spremno razmotriti nastavak suradnje s Britanijom u vojnim pitanjima.  

VIDEO: Macron i Putin sjedili za stolom dugim četiri metra, otkriveno i zašto.

Wallace je razgovore nazvao "konstruktivnima i iskrenima", navodi Reuters.

Rusija je razmjestila više od 100.000 svojih vojnika uz ukrajinsku granicu no odbacuje optužbe da planira napad na Ukrajinu.

Rusko ministarstvo obrane odbacilo je u petak zajednički odgovor NATO-a i Europske unije na postavljena pitanja o sigurnosti nazivajući takav odgovor besadržajnim i tumačeći ga kao manjak poštovanja.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov zatražio je da sve članice oba bloka odgovore o tome kako shvaćaju načelo "nedjeljive sigurnosti", te očekuje pojedinačni odgovor svake države, navodi MVP iz Moskve.

President Putin holds Russian Security Council meeting
1/11

Umjesto toga, Moskva je primila odgovore čelnika NATO-a i visokog predstavnika EU-a za vanjsku politiku, a njima Lavrov nije uputio takvo pitanje.

"Takav korak ne može se sagledati drukčije nego kao znak diplomatske nepristojnosti i nepoštivanja našeg zahtjeva", odgovorilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova. 

 

 

Ključne riječi

Komentara 19

Avatar Sidewinder
Sidewinder
20:43 11.02.2022.

Tko o čemu...Rus o pristojnosti i poštenju.

Avatar nekakav
nekakav
20:56 11.02.2022.

2016. god su te iste snage bile na istim položajima, s istim brojem vojnika, pa niste paničarili.. Zašto sad!! Aha, prodaja oružja. Samo mi ćemo baciti 1.5 mlrd dolara na nešto što nam nikad neće trebati. Jer budemo trebali, onda nas više neće ni biti.

FA
fantom1
06:28 12.02.2022.

Vrijeđanje zdrave pameti je kada uz 100000 raspoređenih vojnika uz granicu,veliš da nećeš nikoga napasti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije