Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODGOVOR PICULI

Uskoro olakšanje ulaska turistima i biznismenima u Hrvatsku

turisti
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/2
21.05.2014.
u 10:44

Vlasnicima valjane schengenske vize bit će dopušten prolazak kroz Hrvatsku ili kratkotrajan boravak u Hrvatskoj a da pritom ne trebaju hrvatsku vizu

Uskoro će biti donijeta odluka kojom bi se omogućilo jednostrano priznanje Hrvatske, odnosno da su određeni dokumenti ekvivalentni njezinim nacionalnim vizama, najavila je Europska komisija u odgovoru na zastupničko pitanje Tonina Picule o vizama turistima iz trećih zemalja. Kako su izvijestili iz Piculina ureda, to bi turistima i poslovnim ljudima iz trećih zemalja omogućilo lakši ulazak u Hrvatsku.

– Ako Hrvatska odlučiti koristiti dozvolu jednostranog priznanja koja se omogućava tom odlukom, vlasnicima valjane schengenske vize bit će dopušten prolazak kroz Hrvatsku ili kratkotrajan boravak u Hrvatskoj, a da pritom ne trebaju hrvatsku vizu. Time će se državljanima trećih zemalja koji su obvezni imati vizu pri putovanju u Hrvatsku, olakšati putovanje u Hrvatsku. Očekuje se da će to imati pozitivan učinak na hrvatsku turističku industriju – stoji u obrazloženju povjerenice za unutarnje poslove Europske komisije Cecilije Malmström.

– Jednostrano priznanje Hrvatske da su njezini određeni dokumenti ekvivalentni nacionalnim vizama koje nam skora odluka omogućuje, smanjit će razmjere problema istovremeno ne ugrožavajući ritam priprema za ulazak u schengenski prostor, na što je upozorila i povjerenica Malmström. Sporazumi EU s trećim zemljama, poput Rusije, Turske ili Ukrajine o lakšem izdavanju viza također će ukloniti administrativne prepreke većem broju turista – komentirao je Picula.

>> Američko ukidanje viza za hrvatske građane sve je bliže

Komentara 3

DU
Deleted user
13:29 29.05.2014.

Bez domaci,bez Ruski,bez Bosanski......turista,jednostano nas Hrvatski turizam u propasti i ogromnim gubitcima,jer ni jedan normalan europljanin nece doci kod nas u Hrvatsku,na ljetovanje,jer mi smo jadna i bjedna destinacija za zapdne turistemjednostano smo toliko komlikovani,da nam svake godine dolazi nekoliko milijona manje zapadni turista u nasu drzavu.

PO
podli
17:36 21.05.2014.

Službeno sa web stranica MVEP RH već više od godinu dana: Odlukom Vlade Republike Hrvatske, od 1. siječnja 2014., svim strancima koji su nositelji valjanih schengenskih isprava, za tranzit ili za ulazak u Hrvatsku i kratkotrajni boravak (do 90 dana)) nije potrebna dodatna (hrvatska) viza.

XA
xaron
17:45 21.05.2014.

Kakvi su sad to turisti iz Turske i Ukrajine ? Pa ti nemogu od svojih primanja preživjeti ni u vlastitoj zemlji a ne da plate odmor bilo gdje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije