Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RIJEDAK PRIZOR

Uskoro nas očekuje veliki spektakl na nebu

Supermjesec iznad Splita
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
1/3
31.07.2023.
u 08:22

Posljednji put dva supermjeseca unutar istog mjeseca pojavila su se 2018. godine

Kroz nekoliko dana očekuje se pravi spektakl na nebu zbog kojeg će ljubitelji promatranja zvijezda doći na svoje, a radi se o pojavi dva supermjeseca koji će kulminirati plavim Mjesecom. Prvi supermjesec pojavit će se 1. kolovoza, a drugi 30. kolovoza. Zbog pojave drugog punog mjeseca unutar istog mjeseca,  taj nebeski spektakl poznat je po nazivu plavi mjesec, prenosi Poslovni dnevnik. 

Umirovljeni NASA-in astrofizičar Fred Espenak, koji nosi nadimak Mr Eclipse, za SkyNews je kazao da su tople ljetne noći idealne za promatranje punog mjeseca. "Ljudi koji koriste dalekozore ili teleskope možda čak mogu vidjeti značajke kao što je lunarna maria – tamne ravnice formirane drevnim vulkanskim tokovima lave – i zrake koje izviru iz lunarnih kratera", dodao je.

U slučaju vedrog neba bez pretjerane količine oblaka, supermjeseci moći će se vidjeti golim okom bez uporabe dalekozora. Zadnji put kada su se dva supermjeseca pojavila unutar istog mjeseca bilo je prije pet godina, a prema  talijanskom astronomu Gianluci Masiju to se neće ponoviti do 2037. godine. Također, NASA navodi da će se u utorak na nebu pri izlasku supermjeseca pojaviti i Merkur i Mars.

VEZANI ČLANCI:

VIDEO: Prvi ovogodišnji Supermjesec zablistao je na nebu diljem svijeta: Pogledajte spektakularne prizore

 

Komentara 1

CA
CaptainS
08:42 31.07.2023.

.....supermjeseci moći će se vidjeti golim okom bez uporabe dalekozora. Bas mi je drago da cu konacno moci vidjeti taj mjesec, golim okom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije