Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

USKOK ušao na Rebro, Kes odbacuje krivnju

Državno odvjetništvo doista je prije nekoliko dana zaprimilo prijavu na temelju koje su od HZZO-a zatražili izvještaj o poslovanju Zavoda za dijalizu.
02. listopada 2009. u 19:33 13 komentara 15 prikaza
Dijaliza
Foto: Boris Ščitar

Predsjednik Udruge dijaliziranih Zagreba, koja okuplja samo pacijente s Rebra, Kozo Lončar, koji je javnosti otvorio šokantnu priču o propustima u liječenju dijaliziranih u Zavodu za dijalizu na KBC-u Rebro, što je potvrđeno nalazom zdravstvene inspekcije Ministarstva, tvrdi također da se prof. Petar Kes, dojučerašnji pročelnik Zavoda, “bogati na suzama i krvi” dijaliziranih pacijenata.

Pritužbe na nemar

Uskok je jučer zaprimio prijavu na temelju koje su od Ministarstva zdravstva i HZZO-a zatražili izvještaj o poslovanju Zavoda za dijalizu.

Prof. Kes, inače ugledni nefrolog i u našim i u međunarodnim stručnim krugovima, odbacuje bilo kakvu krivnju te tvrdi da radi po svim pravilima struke što će, kaže, i dokazati u službenom očitovanju.

Činjenica je, međutim, da Jozo Lončar nije jedini koji na rad bivšeg šefa toga zavoda s pacijentima na dijalizi iznosi brojne primjedbe.

– Prof. Kes jer vrhunski znanstvenik, ali je u radu s pacijentima zakazao. Loša organizacija posla, nemar prema pacijentima očituje se i u tome što nikada nije ozbiljno shvaćao ni razmotrio pritužbe pacijenata da se nakon dijalize osjećaju loše, da su bezvoljni, žućkaste kože lica, umorni – govori nam Tanja Watz, članica Upravnog odbora Udruge “Transplant” koja okuplja sve pacijente koji su imali transplantaciju te pacijente koji na dijalizi čekaju presađivanje bubrega.

Ni u jednom centru za dijalizu situacija nije besprijekorna. Ali, neusporedivo najveći broj pritužbi o lošoj dijalizi stiže upravo s Rebra! Svaki pokušaj da o tome suvislo razgovaramo s prof. Kesom završio je bezuspješno, a odjelni su liječnici bili nemoćni da samostalno nešto poduzmu, kaže T. Watz.

Lošije im u – novom

– Tražili smo inspekcijski nadzor koji je obavljen u travnju, ali službeni odgovor nikada nismo dobili. Pacijent zna da mu nije dobro, ali ne može znati koja mu doza eritropoetina treba ili mora li biti na dijalizi tri ili pet sati – govori gđa Watz.

Dodaje da su problemi eskalirali kada je dijaliza preseljena u nove prostore. Neobično, jer su u novom centru i aparati nove generacije.

Ravnatelj KBC-a akademik Reiner uputio je hitan zahtjev Hrvatskoj liječničkoj komori za izvanredni nadzor rada Zavoda za dijalizu kako bi struka, nakon inspekcije Ministarstva, neovisno procijenila je li bilo stručnih propusta.

HOTEL ZDILAR
Restoran iz Imotskog zabranio ulaz SDP-ovcima
UHVATI BIORITAM
Koji kronotip posjedujete? Upoznajte se s ovim unutarnjim satom koji trebate slušati
  • Longday:

    ako su stručnjaci iz komisije prilikom uviđaja uočili da nešto nije u redu onda je ovo očekivani postupak, ne razumijem zašto oko toga velika strka!!

  • doktorica:

    Neka ti što samo kritiziraju probaju volontirati na Zavodu pa će bolje upoznati situaciju.

  • sestra:

    Ma dajte, ovo nije nikakva novost, to se zna godinama, samo je tek sad izašlo na vidjelo. Sve je to bila javna tajna, samo što će sad samo on preuzeti krivicu, a gdje su drugi?? Sad je bura i kad ... prikaži još! će se situacija malo stišati on će i dalje raditi i otići u mirovinu koju i netreba jer novci koje je zaradio dovoljni su da živi još 100 godina.