Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera Fimi media

USKOK u Austriji skuplja dokaze da je Sanader prao novac

\'sijecanj 2011., Salzburg, Austrija - Bivsi hrvatski premijer Ivo Sanader u ekstradicijskom je pritvoru od 10. prosinca 2010. Nekad prepoznatljivo uzviseno drzanje sada je prilagodio ambijentu celije
PIXSELL
Autor
Ivanka Toma
10.02.2011.
u 23:28

Bivšeg premijera sumnjiči se za pranje 20,7 mil. kn, a taj je podatak poslan kao dodatak zahtjevu za izručenje

Hrvatski su tužitelji u utorak i srijedu bili u Austriji radi prikupljanja dodatnih dokaza protiv bivšeg premijera Ive Sanadera.

Zanimljivo je da su tužitelji u Austriju otišli samo nekoliko dana pošto je istraga protiv Sanadera otvorena zbog korupcije proširena i na pranje novca. Sanadera se sumnjiči za pranje 20,7 milijuna kuna, a taj je podatak odmah poslan u Austriju kao dodatak zahtjevu za izručenje.

Već otprije istragu protiv Sanadera za pranje novca otvorili su austrijski istražitelji. Povod je, podsjetimo, bila prijava austrijske banke u kojoj je na dva računa pohranjeno čak 1,3 milijuna eura. Milijun je pospremljen na račun punca bivšeg premijera, Ive Šarića, a nekoliko je stotina tisuća eura na računu koji glasi na samog Sanadera. Austrijski su tužitelji prošloga tjedna, i to u petak, na okolnosti pranja novca saslušavali Sanadera u pritvoru u Salzburgu.

Samo saslušanje trajalo je gotovo šest sati, a bilo je svojevrsni nastavak ispitivanja koje je o istoj temi započelo 23. prosinca. Preko svojih odvjetnika bivši je premijer odbacio sve optužbe za pranje novca.

– Predstavnici Državnog odvjetništva i USKOK-a bili su u utorak i srijedu, 8. i 9. veljače 2011., u Austriji radi poduzimanja radnji iz svoje nadležnosti u vezi s istragama u predmetu Fimi-media i dr. – šturo je priopćenje objavljeno u četvrtak na web-stranicama USKOK-a.

Iz njega se može zaključiti jedino to da se prikupljaju dokazi za proširenje istrage. USKOK je još sredinom siječnja preko Ministarstva pravosuđa poslao u Austriju zahtjev za međunarodnu pravnu pomoć, tj. da se našim tužiteljima omogući saslušanje Sanadera u austrijskom pritvoru.

Naime, dok bivši premijer nije saslušan, njegovim se braniteljima ne dopušta uvid u istražni spis.

Ispitivanjem bivšeg hrvatskog premijera u Austriji bio bi ispunjen formalni uvjet da obrana dobije potpun uvid u predmet. Time bi se ujedno uklonio i njihov glavni prigovor da su neravnopravni u postupku protiv Sanadera.

Ključne riječi

Komentara 14

PG
praseca gripa
23:37 10.02.2011.

Sto je babi milo,to joj se i snilo!

ST
standup
23:53 10.02.2011.

..-:)..eko i opet Ivanka-nevjerna-Toma sa friskim informacijama \"prva-ruka\" iz Frizerskog-salona..-:))

OB
-obrisani-
12:07 11.02.2011.

Ive ti i tvoj kriminal nisu više vijest u Hrvatskoj. Sad se iskapaju kosti \"komunističke strahovlade\". Ustanovljeno je da ima 17 345 grobnica (samo u Hrvatskoj) u kojima leži 1 800 000 žrtava komunizma

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije