Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministar državne imovine

USKOK provjerava Gorana Marića, od policije zatražili da pročešlja njegove poslove?

Goran Marić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
12.07.2019.
u 22:46

USKOK-ova istraga protiv Marića dolazi u trenutku kada se sve otvorenije govori da će Marić biti među ministrima koji će morati napustiti Vladu u sklopu rekonstrukcije koju je najavio premijer Andrej Plenković

Nakon niza medijskih napisa o sumnjivim poslovima s nekretninama ministra državne imovine Gorana Marića u cijelu se priču danas uključio USKOK. Istražitelji su, po pisanju portala Dnevnik.hr, pokrenuli izvide, a od policije su zatražili da prikupi i dostavi dokumentaciju i pročešlja Marićeve poslove o kojima se u posljednje vrijeme piše u medijima, a u fokusu im je navodno obnova samostana u zagrebačkoj crkvi Gospe Lurdske.

Riječ je o samostanu koji je naknadno pretvoren u studentski dom za siromašne studente, a po riječima fra Željka Tolića, nekadašnjeg provincijala splitske franjevačke provincije, Marić je kao saborski zastupnik i predsjednik Odbora za financije, pomogao u ostvarenju tog projekta. Zauzvrat je, po Toliću, Provincija Mariću "dodijelila uništeni, devastirani i posve neupotrebljiv stan u Zvonimirovoj ulici uz financijsku nadoknadu". Ovakvo je službe no očitovanje portalu Index, koji je prvi objavio priču o obnovi ovog samostana, podgrijalo sumnje da je ministar svoju poziciju saborskog zastupnika iskoristio kako bi povoljno došao do stana u centru grada.

Marić se od ovih optužbi branio tvrdeći kako nije učinio ništa nečasno, dapače, kako je kupnjom stana po punoj tržišnoj cijeni pomogao da se samostan obnovi, no Index je danas objavio kupoprodajni ugovor između Crkve i tvrtke Scientia, koju je Marićev sin svojedobno bez naknade predao u ruke poduzetniku Zvonku Šariću. Na ugovoru je vidljivo da je potpisan četiri mjeseca nakon što je, u veljači 2011. godine, samostan obnovljen, što znači da franjevački Studentski dom nikako nije mogao biti plaćen novcem od prodaje stana. Uz to, ni ministar ni Crkva do danas nisu dali odgovor na pitanje je li u obnovu ovog samostana ulagan i javni novac, a nepoznato je i tko ga je zapravo obnovio, a sada će im, čini se ista pitanja postaviti i USKOK-ovi istražitelji.

USKOK-ova istraga protiv Marića dolazi u trenutku kada se sve otvorenije govori da će Marić biti među ministrima koji će morati napustiti Vladu u sklopu rekonstrukcije koju je najavio premijer Andrej Plenković, a koja bi se pred saborskim zastupnicima mogla naći već do kraja sljedećeg tjedna. Do Marićeva komentara na informacije o istrazi danas nismo mogli doći, no ministar je u više navrata na sve optužbe odgovorio da je riječ o podmetanjima krugova kojima je stao na žulj u namjeri da uvede red u upravljanje državnom imovinom koju su mnogi desetljećima koristili bez ikakve naknade. Prstom je pritom upirao u više od 500 onih koji su izgubili poslovne prostore u Zagrebu za koje su državi plaćali simbolične, a kroz podnajam ubirali višestruko veće naknade, kao i "one koji pokušavaju nagodbom poboljšati svoj status u imovinsko-pravnim odnosima i naplatiti milijarde kuna". Ministar je vjerojatno u pravu kada kaže da bi ga se mnogi htjeli riješiti, no to ne znači da javnosti nije dužan dati jasne odgovore o svim svojim poslovima.

Ključne riječi

Komentara 102

DU
Deleted user
20:50 12.07.2019.

Polako sa optužbama. Svi su nevini dok im se krivnja ne dokaže. Pustimo neka institucije (barem toga imamo) delaju, Ako treba sve do zastare.

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
19:14 13.07.2019.

Ministar je dirnuo u titovu vilu, objekte bivse drzave koje su drugovi koristili besplatno, kratko i jasno u Osinje gnjezdo. Podrska Ministru!

Avatar AlPoS
AlPoS
21:49 12.07.2019.

Jedan iznimno kvaran čovjek, ništa čudno što je učinio

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije