Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USKOK TRAŽI PRITVOR

Miro Laco: Dirali su mi u obitelj i prijete mi, ali neću zašutjeti!

Miro Laco
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/7
11.11.2014.
u 15:57

– Danas smo nezadovoljni jer smo za taj zahtjev, odnosno činjenicu da je podnijet zahtjev, saznali iz medija. Nismo to doznali putem suda, naknadno smo na naše traženje dobili taj prijedlog od suda – kazao je Lacin odvjetnik Jure Martinović.

Miro Laco, jedan od osumnjičenih u aferi Agram, koji je prije desetak dana pušten da se brani sa slobode, nakon što je položio jamčevinu od 100.000 kuna, ponovno bi se mogao naći u Remetincu.

Naime, USKOK je od suca istrage zatražio da mu se ponovno odredi istražni zatvor, a nakon što je Laco proteklog vikenda dao intervju Večernjem listu u kojem je, među ostalim, naveo i da je dao na korištenje službeno vozilo Grada Zagreba voditeljici Mili Horvat te da bi to ponovno učinio. Laco se inače sumnjiči u tom konkretnom slučaju da je potpisao nalog za korištenje službenog vozila kojim je voditeljica u nekoliko navrata prevezena na liječenje u Beč. Kako mu je istražni zatvor bio određen zbog opasnosti od ponavljanja djela i opasnosti od utjecaja na svjedoke, USKOK očito smatra da je Laco svojim javnim istupom prekršio odredbe jamstva.

Saznali preko medija

– Mi smo danas nezadovoljni jer smo taj zahtjev odnosno tu činjenicu da je podnijet zahtjev saznali iz medija. Ne putem suda, naknadno smo na naše traženje dobili od suda taj prijedlog – kazao je Lacin odvjetnik Jure Martinović.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

– O čemu je tu riječ? To je pravno-tehnički moguće, u ovakvim situacijama USKOK može podnijeti prijedlog da se ukine jamstvo i ponovno odredi istražni zatvor, no uvjeti pod kojima on to može napraviti isključivo su u rješenju o ukidanju istražnog zatvora do kojeg je došlo nakon što smo mi položili jamstvo. I ti uvjeti u rješenju potpuno su jasno napisani. To su dva uvjeta. Dakle da Miro Laco ne utječe na svjedoke. Dakle, ne da se zaključuje da bi on mogao utjecati, nego da on ne utječe i drugi je da ne počini kazneno djelo. Dakle, ne da se najavljuje da bi on mogao počiniti kazneno djelo nego da ga počini. To su dva uvjeta koja su taksativno navedena u rješenju i mi smatramo da ni jedan od tih uvjeta Miro Laco nije prekršio svojim intervjuom koji je dao Večernjem listu. I još jednu stvar smatramo bitnim: ništa novo od činjeničnih tvrdnji tamo nije izneseno, a što mediji i hrvatska javnost ne zna. Sutra u 13 sati zakazana je sjednica kod suca istrage i doći ćemo i mi i Državno odvjetništvo i elaborirat ćemo svoje razloge "za" i "protiv" – kazao je Martinović i dodao da ''minorna kriminalna količina koja se Miri Laci stavlja na teret nikad ne bi bila razlog za istražni zatvor da nije riječ o kontekstu koji je poznat''.

Prijetnje i zastrašivanja

Što o svemu misli kazao je i okrivljeni Miro Laco:

– Naime, na temelju mog intervjua koji se spominje ne nalazim nikakvu osnovu za žalbu USKOK-a jer jednostavno nisam spomenuo nikakvo novo činjenično stanje. Onaj dio koji se odnosi na gospodičnu Milu Horvat i spominjanje navodne nove želje za počinjenjem kaznenog djela samo zlonamjerni mogu iščitati kao želju za počinjenjem djela. Jer jednostavno je riječ o tome, nakon što sam upoznat sa stvarnim činjeničnim stanjem, da ne žalim što sam to potpisao. Ja sam samo svojim iskazima potvrdio svoj potpis, potvrdio sam da sam sve to potpisao i ne vidim čime sam nanio štetu u ovom istražnom postupku. Stoga ne vidim nikakav razlog da se podnosi takav zahtjev jer se doslovno držim svih obećanja koje sam izrekao na Županijskom sudu – kazao je Laco koji je komentirao i što misli o ponovnom vraćanju u Remetinac.

Mene nitko ne može zastrašiti. Ne postoji nikakva prijetnja, poruke koje mi se šalju izravno ili neizravno, a koje bi me mogle zastrašiti da šutim. Ne može me ništa zastrašiti.

– Ja sam svoj postupak izložio javnosti i nemam što skrivati. Na brutalan način meni je oduzeto demokratsko pravo na slobodu i to zbog stvari koje neću sada ovdje bagatelizirati i pričati o 18.000 kuna. U današnje vrijeme 18.000 i kuna i lipa je mnogo. Ali svojim činom nisam imao namjeru oštetiti gradski proračun. U pravo iz tog razloga uplatit ću svih 18.000 kuna u gradski proračun ne utječući na daljnji postupak. Ne želim opteretiti postupak ni skrivati se – jer nemam što skrivati. Stoga želim svaki čin podijeliti s javnosti – objasnio je.

Laco je progovorio i zastrašivanjima koje je, tvrdi, doživio posljednjih dana kao i o zadiranju u privatnost njegove obitelji.

– Dogodilo se da je grubo zadirano u moju privatnost i privatnost moje obitelj. Dogodio se brutalan čin pred članovima moje obitelji. Neću o tome šutjeti. Ako netko misli da će na ovaj način pritiscima utjecati na mene da šutim, neka zna da sam javna osoba i da je meni stalo do mog integriteta i do moje časti. Ja ću je braniti svim sredstvima – rekao je Laco i potvrdio da mu nije žao što je dao spomenuti intervju.

– Ne, nije mi žao. Ja branim svoju čast. Mene nitko ne može zastrašiti. Ne postoji nikakva prijetnja, poruke koje mi se šalju izravno ili neizravno, a koje bi me mogle zastrašiti da šutim. Ne može me ništa zastrašiti. Prošao sam mnogo toga u životu, ali postoje granice... Ja mogu svašta trpjeti. Ali kada prijeđu granicu, kada vam diraju u obitelj, vašu privatnost doma, onda je to stvarno izvan svake mjere. Ja ne želim šutjeti – napominje Laco.

Vlada strahovlada

– Ja ću svim demokratskim sredstvima govoriti jer smatram da ono što je bitno treba izreći i to ne samo u mom slučaju. Ja se sada branim i isključivo sam fokusiran na sebe i ono što se meni događa i smatram da su mi prilično brutalno oduzeta prava i izvrgnuta je moja čast i ugled osudi javnosti, a to će biti teško popraviti. Ali smatram da ću svojom borbom omogućiti da ovo društvo, ova institucija, ovaj grad u kojem radim ne živi u strahu. Danas ovdje vlada strahovlada, pritisci. Ne želim da se ova institucija koja je bitna za sve građane ovog grada obezglavi. Ja mogu sutra otići. Ne branim svoju poziciju, ja doista mogu sutra otići. Ali u tom slučaju spreman sam na svaku žrtvu da zaštitim svoje temeljno demokratsko pravo na slobodu – poručio je Laco.

>> Ivić Pašalić opovrgava Lacu: To su sve laži i klevete

>>Pripuz, Laco i Markus napustili Remetinec, o Bandiću odlučuju u ponedjeljak

Komentara 168

DU
Deleted user
12:26 11.11.2014.

KPH, ups oprostite, SDP uzvraca udarac!!!

Avatar pavo24
pavo24
12:37 11.11.2014.

Pročešljajte i uhitite Milanovića i Ostojića! Ajmo sluge sdp-a iz USKOK-a, pročešljajte APIS, lutriju, HEP, upadnite u vladine urede i pročešljavajte dokumentaciju ako ste neovisni, nemojte biti tako očito selektivni, pa neće Milanović i Ostojić vječno vladati, još godinu dana su u svojim foteljama i nedodirljivi, a onda pa, pa. Budite profesionalni vi iz USKOK-a, a ne partijske sluge.

AI
airforceone1
13:25 11.11.2014.

molim EU i SAD da očiste Hrvatsku od djece udbaša i komunista koji se skrivaju iza antifašizma i provode najgori staljinizam u Hrvatskoj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije