Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijevara

USKOK objasnio kako su odvjetnici, policajac i liječnica izvlačili novac od osiguravajućih kuća

policija
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL
12.02.2016.
u 10:36

Tereti ih se za počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, zlouporabe osiguranja, prijevare, prijevare u pokušaju i krivotvorenja isprave.

Nekoliko sati nakon jučerašnjeg privođenja građana s područja Vukovarsko-srijemske županije, oglasio se i USKOK navodeći kako je rješenje o provođenju istrage protiv 58 osoba doneseno na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a i USKOK-a Osijek. Tereti ih se za počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, zlouporabe osiguranja, prijevare, prijevare u pokušaju i krivotvorenja isprave.

Prema navodima USKOK-a, osnovano se sumnja da je 1. okrivljenik, kao odvjetnik iz Vinkovaca, u razdoblju od početka kolovoza 2015. do 11. veljače 2016. godine okupio i povezao u zajedničko djelovanje 2. okrivljenika, odvjetnika iz Vinkovaca, 3. okrivljenika, zamjenika zapovjednika PP Ilok te posrednika i liječnicu iz vinkovačke bolnice i to u cilju da bez osnove ishode isplate znatne nepripadajuće nematerijalne štete po policama osiguranja od automobilske odgovornosti od osiguravajućih društava za sebe i veliki broj lažnih oštećenika te time pribave znatnu nepripadnu materijalnu dobit. S ciljem realizacije plana, policajac iz Iloka je ulazio u biltene događanja Informacijskog sustava MUP-a i potom 4. okrivljeniku, koji je bio posrednik, dojavljivao osobne podatke o sudionicima prometnih nesreća i njihove adrese. Po potrebi je posrednika i prvookrivljenika neovlašteno obavještavao o načinu na koji se prometna nesreća dogodila, utvrđenjima policijskih službenika, mogućoj krivnji… Za to svoje postupanje je od drugookrivljenika mjesečno primao nagrade u iznosu od najmanje 3000 kuna. Nakon što bi dobio informacije iz policije, posrednik je dolazio u kontakt s osobama koje su sudjelovale u prometnim nesrećama neistinito se predstavljajući da je zaposlenik odvjetničkog ureda i nudio zastupanje prve dvojice okrivljenika. 

– Upućivao ih je kako mogu ostvariti naknadu nematerijalne štete i u istom cilju im davao upute kako da simuliraju postojanje bolova i strahova uslijed prometne nesreće i smanjene životne aktivnosti uslijed pretrpljene prometne nesreće, posebno naglašavajući kako se ti bolovi i ozljede ne mogu medicinski osporiti, navodi USKOK dodajući kako ih je potom upućivao u Odjel za hitan prijam u Općoj županijskoj bolnici Vinkovci. Prethodno je prvookrivljenik s liječnicom koja je petookrivljena dogovarao hitan prijam, a kasnije i nepotrebno liječenje i terapeutske postupke kako bi se prikupljanjem neistinite medicinske dokumentacije ostvarila čim veća neosnovana naknada nematerijalne štete i privid stvarnih ozljeda i strahova kod lažnih oštećenika. Za svoju ulogu četvrtookrivljenik je za svoje postupanje primao nagradu u iznosu od 500 kuna po oštećeniku. Liječnica je po navodima USKOK-a, sukladno dogovoru s prvookrivljenikom, zaprimala lažne oštećenike, sastavljala neistinite dijagnoze, neistinito predočavala da su im potrebna daljnja liječenja i terapeutski postupci i dogovorno obavljala daljnje nepotrebne preglede kako bi nepotrebno liječenje trajalo što dulje i time se postigla što veća neosnovana naknada nematerijalne štete. Mjesečno je za svoju ulogu od prvookrivljenika primala najmanje 3000 kuna.

– Temeljem tako postignutog dogovora i opisanog plana udruženja najmanje je 48 tobožnjih oštećenika, prema uputama IV. okrivljenika i uputama još petorice okrivljenika, obavilo nepotrebna liječenja, preglede i terapeutske postupke. Nakon toga su uime najmanje 23 okrivljenika podneseni zahtjevi za naknadu nematerijalne štete osiguravajućim društvima i zahtjevi za naknadu odvjetničkog troška, dok su temeljem podnesenih zahtjeva pet okrivljenika osiguravajuća društva do danas isplatila naknadu nematerijalne štete i neistinite odvjetničke troškove. Na taj su način podnijeli zahtjeve za naknadu nematerijalne štete u iznosu od najmanje 116.915 kuna i zahtjeve za naknadu odvjetničkog troška u iznosu od najmanje 43.125 kuna, temeljem kojih zahtjeva su osiguravajuće kuće isplatile iznos od najmanje 21.915 kuna na ime naknade nematerijalne štete i iznos od najmanje 7500 kuna na ime odvjetničkih troškova – stoji u priopćenju USKOK-a koji je sucu istrage Županijskog suda u Osijeku podnio zahtjev za određivanje istražnog zatvora protiv četiri okrivljenika. 

>> U akciji USKOK-a u Vinkovcima uhićeni odvjetnici, liječnici, policajac...

Komentara 6

MO
mozdaznam
12:37 12.02.2016.

i meni su to uradili 2014.g. nazvao me nakon prometne tip iz osiguranja i ispričao mi cijeli moju prometnu za koju sam.ja bio kriv... i ponudio mi ovo sve. ja sam.odbio. bio sam.na hitnoj uradio CT glave i samo to.... tek 6 Mj nakon toga na sudu sam vidio papir na kojem piše istegnuce vratnih žila.... koje ja nikad nisam izjavio.... niti tretirao kao ozljedu niti vidio taj papir

KL
KlaWocin
18:13 12.02.2016.

kad gradjani pljackaju osiguranje to je kriminal, ali kad osiguranje pljacka gradjane e onda je to biznis.

CV
cvitusa17
16:43 12.02.2016.

i još ne iznose imena.....sve na sunce....gamad

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije