Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOVRŠENA ISTRAGA

USKOK optužio šefa MOL-a Hernadija da je Sanaderu dao 10 milijuna € mita

Zsolt Hernadi
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
31.03.2014.
u 19:32

Hernadiju će se najvjerojatnije suditi u odsutnosti jer je nedostupan

U istom tjednu kada je na Vrhovnom sudu počela sjednica povodom žalbi na nepravomoćnu presudu u aferi Ina – MOL, u kojoj je Ivo Sanader nepravomoćno osuđen zbog optužbi da je primio 10 milijuna eura mita kako bi MOL preuzeo upravljačka prava nad Inom, USKOK je dovršio istragu te je podignuo optužnicu protiv Zsolta Tamasa Hernadija, predsjednika uprave MOL-a.

Neuhvatljiv pravosuđu

Hernadi, koji je za hrvatsko pravosuđe neuhvatljiv, optužen je za davanje mita Sanaderu, a kako je nedostupan, USKOK će sudu predložiti da mu se sudi u odsutnosti. Hernadija se tereti da se kao predsjednik uprave MOL-a tijekom 2008. sastajao sa Sanaderom, koji mu je obećao da će kao premijer učiniti sve da u predstojećim pregovorima o izmjeni međudioničarskih ugovora MOL preuzme upravljačka prava nad Inom. Zauzvrat, Hernadi se obvezao da će MOL Sanaderu isplatiti 10 milijuna eura mita, a isplata je trebala biti obavljena preko fiktivnih ugovora i švicarskih tvrtki Roberta Ježića. Smatra se da je od dogovorene svote Sanaderu isplaćeno pola, dok druga transakcija, ako je i isplaćena, nije išla preko Ježićevih tvrtki jer je on prethodno raskinuo ugovor o posredništvu.

Foto: Anto Magzan/Pixsell

Foto: Anto Magzan/PIXSELL

Optužnica protiv Hernadija bez sumnje će zakomplicirati ionako komplicirane odnose između MOL-a i hrvatske Vlade, koji mjesecima pregovaraju o sudbini Ine. Naime, Mađari od početka tvrde da Hernadi i MOL nemaju ništa s optužbama za davanje mita, a u obrani Hernadija išli su toliko daleko da su ga proglasili nacionalnim interesom. Iako je USKOK istragu protiv Hernadija pokrenuo još u lipnju 2011., Hernadi nije ispitan jer Mađari to jednostavno nisu dopustili. Pozive za ispitivanje koje mu je USKOK slao preko međunarodne pravne pomoći odbili su mu uručiti, dok se on u nekoliko navrata odbio pojaviti u Hrvatskoj. Nakon što je u srpnju lani Hrvatska ušla u EU, za Hernadijem je raspisan i europski uhidbeni nalog (EUN) i međunarodna tjeralica. No i po tom nalogu su Mađari odbili postupiti, ustvrdivši da su oni proveli istragu (iako im USKOK predmet nije ustupio, nap. a.) te su ustanovili da Hernadi nije počinio kazneno djelo.

Tužba u Budimpešti

To je, smatraju, bio razlog za nepostupanje po EUN-u, a kao spašavanje vojnika Hernadija tumači se i privatna tužba koju je protiv njega lani pred sudom u Budimpešti podnijela Ilona Banhegyi, jedna od dioničarki MOL-a. Prijavila ga je zbog nezakonitog postupanja, smatrajući da je sve što se događalo nakon presude Ina – MOL dovelo do urušavanja cijena MOL-ovih dionica. Kako je Banhegyi bila šefica pravne službe MOL-a, privatna tužba protumačena je i kao neka vrsta dogovora između nje i MOL-a jer bi po mađarskim pravnim tumačenjima oslobađanje Hernadija u tom postupku imalo implikacije i na proces u Hrvatskoj. Drugim riječima, Mađari smatraju da bi eventualno oslobađanje Hernadija po privatnoj tužbi spriječilo suđenje Hernadiju u Hrvatskoj, čemu je USKOK sada doskočio, podignuvši protiv njega optužnicu.

>> Slučaj Hernadi na razmatranju Interpola

>> 'Hernádiju nijedno tijelo nije dostavilo poziv da bude dostupan Hrvatskoj'

Komentara 48

DU
Deleted user
19:24 31.03.2014.

a ježić još nije uplatio lovu u državni proračun jer je navodno posrednik pa je lova od mita na njegovom računu, vjerovat ću u ovo kad ježić uplati lovu u državni proračun, ako je istina što je svjedočio nije mu problem tu lovu vratiti

DU
Deleted user
19:29 31.03.2014.

i onda se čudimo zašto interpol stornira tjeralicu hernadiju, ježić ne uplaćuje lovu u državni proračun, a krunski je svjedok optuže, zašto je ne uplaćuje, ili laže ili je lopov pa tu lovu hoće zadržati za sebe

DU
Deleted user
21:05 31.03.2014.

Premda je Robert Ježić čak dva puta čvrsto obećao sucu Ivanu Turudiću da će pet milijuna eura, koje je navodno mađarska tvrtka MOL uplatila na račun njegove tvrtke kao mito za Ivu Sanadera, vratiti Županijskom sudu u Zagrebu, on to niti nakon 14 mjeseci nije učinio. A upravo je to trebao biti važan materijalni dokaz da je bivši premijer zaista dobio mito i da ga je sakrio na račun Ježićeve tvrtke u Švicarskoj. Umjesto da uplati novac na račun Županijskog suda, krunski svjedok USKOK-a Ježić prvo je odbio primiti presudu, a potom je njegova tvrtka Dioki Holding iz Zuga u Švicarskoj, kao pravni sljednik Xenoplasta, na čiji je račun navodno uplaćeno tih pet milijuna eura, uložila žalbu na presudu --------------------------------------------- sa ovim drugovi idu na hernadija?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije