Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Podignuta optužnica

Kupovali oružje u Hrvatskoj pa ga preprodavali u Njemačkoj

puške
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
13.03.2019.
u 15:46

USKOK navodi da su radi ostvarenja plana organizirali nabavu većih količina različitih vrsta vatrenog oružja.

Radi krijumčarenja oružja iz Hrvatske u inozemstvo, podignuta je optužnica protiv čak 16 osoba, a dostavljena je jučer na Županijski sud u Osijeku. Petorica su od njih u osječkom zatvoru od uhićenja, sredinom lipnja prošle godine, a USKOK je za njih zatražio produljenje istražnog zatvora.

Optuženici su u dobi od 41 pa do 70 godina, a mahom su s područja Slavonskog Broda i Vinkovaca. Kako doznajemo, riječ je o osobama nepoznatima široj javnosti, koje se ni po čemu posebice ne ističu ni u svojim lokalnim sredinama. Tereti ih se, među ostalim, za zločinačko udruženje.

"Operirali" su od kraja 2016. godine do 18. lipnja 2018.

Po optužnici, D.S. (50) i M.Ž. (51) okupili su još petoricu optuženih, i više nepoznatih osoba, kako bi krijumčarili i preprodavali vatreno oružje, streljivo i eksplozivne tvari kupcima u Hrvatskoj i inozemstvu. Prva su dvojica, vjeruju tužitelji, osobno i nabavljali oružje, a da im pomognu, angažirali su kasnije i A.Z. (70) te N.S. (46). "Pošiljke" je, tako, preuzimao N.S. i krijumčario ih u Njemačku i druge zemlje Europske unije. Ništa nisu prepuštali slučaju - kupci su bili unaprijed dogovoreni.

- Nadalje, J.T. (50). je, sukladno dogovoru s D.S. i M.Ž., dogovorio s M.M. (47) kontinuiranu nabavu oružja koje je potom M.M. preuzimao i krijumčario u Njemačku radi prodaje unaprijed dogovorenim kupcima. Ostali okrivljenici su pripadnicima zločinačkog udruženja prodavali oružje, a J.B. (57) je, od 5. siječnja do 8. siječnja 2018., nabavio pušku i ponudio je na prodaju B.Z. (59) koji je dogovorio i realizirao njezinu kupnju, dok je kod D.I. (41) i M.B. (55) pronađeno više komada različitog oružja, razna pripadajuća oprema i veća količina različitog streljiva – izvijestio je USKOK

Kako je izvijestila policija kada su lani uhićeni, prokrijumčarili su ili pokušali krijumčariti najmanje 114 komada vatrenog oružja - 46 komada kratkog vatrenog oružja, 63 komada dugog vatrenog oružja, 5 ručnih bombi i oko 600 komada streljiva, na kojima su mogli zaraditi najmanje pola milijuna kuna. Velika je to bila akcija policije, Carine i tajnih službi u kojoj su, osim u Hrvatskoj, pretresani stanovi i automobili i u Njemačkoj i Švicarskoj. "Posao" su, inače, planirali proširiti i na Belgiju.

Hoće li petorica pritvorenih ostati iza rešetaka, odlučit će osječki sud u petak.

DORH o presudi Horvatinčiću

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije