Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
afera patria

USKOK ne može ući u trag novcu za mito pa traži pomoć izvana

stjepan mesić
Marko Mrkonjić/PIXSELL
16.10.2013.
u 20:03

Nema dokaza: 
Zasad nema postupka jer nema dokaza da je novac stigao u Hrvatsku

USKOK nije digao ruke od slučaja Patria i sumnji da su hrvatski državljani primali mito tijekom postupka nabave kako bi se osiguralo da Hrvatska kupi baš finska oklopna vozila. Proizlazi to iz priopćenja koje je na svojim internetskim stranicama objavio USKOK, a u kojem se navodi i da je sva dosad prikupljena dokumentacija poslana finskim i austrijskim istražiteljima te da je zatražena međunarodna pravna pomoć od drugih zemalja kako bi se utvrdio tijek novca.

Dosad je u Hrvatskoj i Austriji ispitano više ljudi koji se povezuju s nabavom oklopnjaka, provjerena njihova imovina, novčane transakcije, putovanja u inozemstvo te kontakti s drugim osobama. Iz dokumentacije koju su dobili finski i austrijski istražitelji vidljivo je da je USKOK u suradnji s Fincima ispitao i bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, direktora tvrtke Đuro Đaković Specijalna vozila Bartola Jerkovića te bivšeg premijera Franju Gregurića.

U dijelu istrage koji se odnosi na Finsku, istražitelji smatraju da je nepobitno utvrđeno da su Patrijini direktori dali mito za dobivanje posla u Hrvatskoj, da je novac proslijeđen na račun njihova lobista Wolfganga Riedla, koji ga je dalje proslijedio na račun austrijsko-slovenskog poduzetnika Waltera Wolfa, nakon čega se dijelu novca gubi svaki trag, a upravo se za taj novac sumnja da je završio u Hrvatskoj.

No, za razliku od Slovenije, gdje je jasno utvrđeno kako je novac za podmićivanje u njihovoj nabavi oklopnjaka iz Finske, preko Austrije došao do Slovenije, za što je bivši tamošnji premijer Janez Janša osuđen na dvije godine zatvora, u Hrvatskoj zasad nema osnove za pokretanje postupka upravo zato što nema dokaza da je novac ikada stigao u Hrvatsku ili da je na neki drugi način proslijeđen nekom hrvatskom državljaninu. Na to hoće li se u Hrvatskoj pokrenuti formalna istraga i kazneni postupak moglo bi utjecati i to hoće li se u Austriji pokrenuti postupak protiv Wolfganga Riedla, te što bi u tom postupku moglo isplivati na površinu.

>> USKOK: Istražujemo podmićivanje u slučaju Patria

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije