Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USVOJENE ŽALBE

USKOK mora bolje obrazložiti mjere opreza

Lovrić i Bandić
Foto: Grgur Žučko/pixsell
03.01.2015.
u 09:00

Bandić i Lovrić do daljnjeg ne smiju međusobno komunicirati

“Državni odvjetnik mora, prije donošenja ovakve odluke, dati mogućnost okrivljenicima da iznesu obranu jer u protivnom nema sve činjenice odlučne za donošenje mjera opreza kao zamjensku mjeru za određivanje istražnog zatvora...” Stoji to u odluci Krešimira Devčića, suca istrage zagrebačkog Županijskog suda, kojom je ukinuto rješenje USKOK-a da se Milanu Bandiću, Ivanu Lovriću i Zdenki Palac izreknu mjere opreza zabrane međusobnog kontaktiranja.

Ukloniti nedostatke

Odlukom suca istrage USKOK mora ukloniti nedostatke na koje im je sud ukazao, nakon čega će se ponovo odlučivati o njihovu zahtjevu da se Bandiću i ostalima zabrane međusobni kontakti. U međuvremenu, istraga koja je pokrenuta protiv Bandića, Lovrića i Z. Palac zbog sumnje da su za 305.000 kuna oštetili proračun grada Zagreba postala je pravomoćna. Kao što smo već pisali, Bandića sumnjiče da je inicijativi “U ime obitelji”, za vrijeme posljednjeg referendum koji su organizirali, na korištenje protuzakonito dao štandove zagrebačkih tržnica. Istraga je pokrenuta lani sredinom prosinca, a USKOK je osumnjičenoj trojci izrekao mjeru opreza zabrane kontaktiranja, kako međusobno tako i sa svjedocima u postupku. Osim toga, Z. Palac je izrečena i zabrana obavljanja poslova voditeljice Tržnica Zagreb. Ona, Bandić i Lovrić na takvu su se odluku USKOK-a žalili, a u žalbama su naveli da USKOK nije precizirao kako bi mogli utjecati na svjedoke.

Već imaju mjere

Bandić i Lovrić istaknuli su da su im u drugim postupcima koji se protiv njih vode već određene mjere opreza te su naveli da “nije moguće u različitim predmetima odrediti jednu ili više mjera opreza protiv iste osobe”. Uz to, Bandićevi branitelji naveli su i kako je njemu već izrečena mjera zabrane obavljanja funkcije gradonačelnika Zagreba te da “on nema takav društveni ili politički utjecaj koji bi mogao upotrijebiti radi nedopuštenog utjecaja na svjedoke...” Sudac istrage usvojio je žalbe te je ukinuo prvotno rješenje USKOK-a, no to ne znači da su ukinute i mjere opreza. Drugim riječima, dok odluka, kakva god bila, ne postane pravomoćna, Bandić i Lovrić ne smiju međusobno komunicirati.

Komentara 2

KO
Kopriva2015
22:51 03.01.2015.

Katastrofa. Samo criminal. Vrijeme prolazi ali nista novog ne donosi. Privredni criminal kao 80-tih godina. I tada je vecernji bio pun privrednog kriminala.

Avatar emilsalis
emilsalis
08:24 04.01.2015.

Angazovace Bandic i Co.svoju hordu od masona Advokata..( koji pošteno žive od tudjeg kriminala)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije