Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

USKOK istražuje je li sisačka gradonačelnica namjestila posao udruzi Kopa Beach

Zaradu od demontiranja pruga prije je ubirala udruga bliska HDZ-u, a sad ubire ona bliska SDP-u
05. rujna 2014. u 07:22 26 komentara 5619 prikaza
kristina ikić baniček
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL

Policija istražuje aferu Kopa Beach, u kojoj je sisačka udruga dobila posao razmontiranja 50 kilometara duge dionice pruge od Petrinje do Karlovca, bez ikakve naknade i bez natječaja. U istragu se uključio i USKOK, kojem je Državno odvjetništvo u Sisku proslijedilo spis.

“Izdajnički” mailovi

Prema svemu sudeći, HŽ Infrastruktura je ugovorom udruzi, bliskoj sisačkom SDP-u, dala na raspolaganje tuđu, državnu, imovinu. Naime, prema ugovoru, uz tračnice, pragove i popratni materijal, udruga može razmontirati čak osam mostova na spomenutoj dionici pruge, a tako dobivenu sekundarnu sirovinu prodati.

No, mostovi očito nisu u vlasništvu HŽ Infrastrukture pa je upitno kako je bivši direktor HŽ Infrastrukture Darko Peričić uopće mogao dopustiti njihovo demontiranje i demoliranje.

Da policija istražuje rušenje mostova potvrđeno nam je i iz izvora u HŽ Infrastrukturi čiji su pojedini djelatnici bili zbog toga na ispitivanju u policiji.

Praksa da HŽ Infrastruktura, uz svoje radnike, udrugama daje milijunske poslove demontiranja pruga i raspolaganja sekundarnim sirovinama traje već godinama, i prije dolaska Peričića u tvrtku. Do kraja prošle godine taj je posao obavljala karlovačka udruga “4 rijeke”, bliska tamošnjem HDZ-u, koja je tijekom 2013. godine odradila i zadnji posao – demontažu pruge od Siska (Capraga) do Petrinje. U međuvremenu je udruga došla pod istragu policije i završila u blokadi, a u listopadu 2013. taj posao preuzela je sisačka udruga Kopa Beach, koju je HŽ-u preporučila sisačka SDP-ova gradonačelnica Kristina Ikić-Baniček, a što je otkriveno u mailovima koje je gradonačelnica slala Darku Peričiću.

– Svaka sisačka udruga koja mi se obratila s molbom, otkako sam gradonačelnica, dobila je moju potporu i podršku pa tako i Kopa Beach koja je 2012. dobila nagradu grada Siska – pojasnila je Ikić-Baniček, koja u takvoj intervenciji ne vidi ništa sporno. No Kopa Beach je sve to vrijeme bila građanska inicijativa, a kao udruga registrirana je tek nedugo nakon slanja maila i samo tjedan dana prije potpisivanja ugovora.

Oporba traži ostavku

Bez natječaja, ali i bilo kakvog iskustva u sličnim poslovima i mehanizacije, spomenuta udruga dobiva tako posao koji se procjenjuje na 10 milijuna kuna, a koji u biti obavljaju podizvođači. Zauzvrat je morala samo urediti jedno parkiralište pokraj željezničkog kolodvora u Capragu, za što je realni trošak nekoliko desetaka tisuća kuna.

HDZ i oporba tražili su ostavku gradonačelnice, za koju tvrde da je iskoristila svoj položaj i osigurala udruzi unosan posao.

>> Sisačka oporba podnijela kaznenu prijavu protiv SDP-ove gradonačelnice

Božićna zabava
SAVRŠEN BOŽIĆNI PARTY ZAČINJEN KREATIVNIM JELIMA
Božićna zabava za pamćenje ili noćna mora? Organizacija božićnog partija ne mora predstavljati dodatni stres