Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zbog credo banke

USKOK ispitao šefa uprave Croatia osiguranja Zdravka Zrinušića

Zdravko Zrinušić, predsjednik uprave CO
Anto Magzan/ Pixsell
04.02.2012.
u 08:00

CO i ovlaštene osobe ispunjavaju sve zahtjeve MUP-a i DORH-a, potvrdila je Služba za korporativne komunikacije CO-a.

Milijuni kuna koji su do propasti ostali deponirani u Credo banci, posudba posrnuloj tvrtki Gaj iz Slatine, poslovi ugovoreni s Neli Grbić, bivšom suprugom bivšeg ravnatelja policije Olivera Grbića, donacije upitne opravdanosti... svašta je Croatia osiguranje prikupilo u svoju Pandorinu kutiju proteklih godina. U svakom slučaju dovoljno da im USKOK pokuca na vrata. U ponedjeljak su, prema našim spoznajama, istražitelji ispitali predsjednika uprave Croatia osiguranja Zdravka Zrinušića i članicu uprave Silvanu Ivančić, inače kćer nekadašnje državne revizorice Šime Krasić. Tema za razgovor, dakle, imali su i previše, no izravni je povod, čini se, ipak bio depozit u Credo banci koja je završila u stečaju.

Tko se okoristio?

Bliske kontakte s istražiteljima potvrdio je i čelnik te osiguravateljske kuće.

– CO i ovlaštene osobe kontinuirano surađuju sa svim državnim tijelima – kratko je komentirao Zrinušić, dok je Služba za korporativne komunikacije nadopunila da je Croatia osiguranje kao pravna osoba ispunjavala i ispunjava sve zahtjeve mjerodavnih državnih tijela, prije svega Državnog odvjetništva i Ministarstva unutarnjih poslova, a što će sukladno zakonskim propisima raditi i ubuduće.

– Detalje pojedinih slučajeva ne možemo komentirati kako ne bismo ometali i utjecali na rad navedenih državnih tijela – kažu PR-ovci najvećeg osiguravajućeg društva. Zašto je najveći osiguravatelj u jednoj od najmanjih bančica držao 50 milijuna kuna, koji ni na koji način nisu bili osigurani, pitanje je za milijun kuna. Dodatni milijun zaslužuje pitanje zbog čega su, nakon isteka oročenja, na računima u Credu ostavili ukupno 25 milijuna kuna dok je banka već opasno podsjećala na Costa Concordiju. USKOK valjda sad pokušava dobiti odgovore na to pitanje koje vjerojatno jako zanima i osiguranike državne kompanije.

Jesu li lokalni menadžeri CO-a, koji su zasigurno imali informacije o stanju u banci, izvlačili neku osobnu korist od zadržavanja depozita u banci? Sve je moguće. No, oni koji se brinu o financijama osiguravatelja imali su, kao i svi ostali hrvatski građani, pristup web stranicama HNB-a, na kojima su redovito objavljivani izvještaji o pojačanom nadzoru u Credu. Nije li im to bio signal da razmisle o preseljenju golemog depozita na neko sigurnije mjesto?

Loše za sklapanje polica

Nemoguće je da za ovakav ishod nitko nije kriv. Bilo bi uistinu žalosno da se ne utvrdi tko je odgovoran, ne samo zato što je u pitanju impozantan iznos depozita nego i zbog povjerenja u instituciju s tradicijom u kojoj, dok se odvija kriminalistički scenarij, prodavači osiguranja na terenu imaju ozbiljne probleme.

– Prvo moraju pola sata objašnjavati novinske napise da bi uopće prešli na razgovor o sklapanju polica. To nikako nije dobro za posao – povjerio nam se upućeni izvor iz Croatia osiguranja.

Komentara 19

BE
beppi258
09:13 04.02.2012.

Kruži priča kako je dobro uvijek imati spremnu omotnicu za USKOK, kako bi sve završilo samo ispitivanjima... No, tko će ispitivati USKOK?

MK
MKGRA
08:27 04.02.2012.

A što nego osobna korist,ako PBZ Croatia Osiguranje pored matićne banke PBZ-a drži novce u nekakvoj sumljivoj polu banci.Ta Credo banka već 20 g. posluje na rubu Zakona i što je najgore to su svi znali od Rohatinskog ,ministarstva financija pa na dalje.

NE
neverane
13:33 04.02.2012.

Potomci Krasića i Grbića u CO.Nema nam pomoći.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije