Naslovnica Vijesti Svijet

Urugvaj omogućio građanima uzgoj i kupnju marihuane

Južnoamerička država prva je u svijetu koja će imati sustav regulacije proizvodnje, prodaje i konzumacije kanabisa
07. svibnja 2014. u 13:11 5 komentara 1119 prikaza
marihuana
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

Nakon što je legalizirao marihuanu, Urugvaj je jučer postao i prva država na svijetu koja je građanima dopustila da je legalno kupuju i uzgajaju, odnosno prva država koja će imati sustav regulacije proizvodnje, prodaje i konzumacije kanabisa.

Novi zakon potpisao je predsjednik Jose Mujica, a omogućit će svakom punoljetnom Urugvajcu da se upiše u registar korisnika i tjedno kupi najviše 10 grama marihuane po cijeni ne manjoj od jednog dolara za gram, javlja CNN.

Vlada će uputiti poziv za odobrenje dozvola za proizvodnju pod državnom kontrolom, a nju će moći dobiti najviše šest poduzetnika. Kanabis će moći uzgajati i pojedinci za osobnu upotrebu ili ga kupovati u ljekarnama.

>>Urugvaj će stanovnicima prodavati 'travu', za dolar će dobiti gram!

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
 • jabic:

  sasvim nelose, sigurno ce barem malo pomoci urugvajskom gospodarstvu, a vjerovatno je vec svima jasno da marihuana nije nis gora od alkohola...cak bi se usudio rec da je alkohol gori!

 • qqq:

  Nerone poštedi nas svojih glupih komentara i zapali se ili si zapali jednog i možda se opametiš.

 • Avatar Neron
  Neron:

  A zamisli koliko bi tek pomoglo gospodarstvu da legaliziraju kokain, ili heroin... ne lupetaj bezveze! Siguran sam da bi gospodarstvu pomoglo da se legaliziraju i plaćena ubojstva - jer država u tom slučaju može naplatiti i porez! Nešto je loše ... prikaži još! i zbog toga to ne činimo, bez obzira na moguću financijsku dobrobit. I kakva ti je to analogija s alkoholom?!? Da, mnogi pretjeraju i postanu alkoholičari, no na nebrojeno mjesta sam vidio da čaša vina čini zdravlju dobro. Problem tvoje analogije je u tome da mali broj ljudi želi konzumirati marihuanu radi zdravstvenih tegoba (s čime nemam nikakvog problema - ako pomaže, kao antibiotik, neka se nabavlja na recept u apoteci), a ogromnoj većini podupiratelja je na pameti drogiranje.