Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednica Europske komisije

Ursula von der Leyen pod udarom kritika zbog pojavljivanja u HDZ-ovu spotu

Foto: Screenshot
06.07.2020.
u 14:10

GONG je zbog potencijalnog kršenja kodeksa ponašanja članova Europske komisije prijavio Ursulu von der Leyen i Dubravku Šuicu europskoj pravobraniteljici Emily O’Reilly

Pojavljivanje predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen u predizbornom videospotu HDZ-a pretvorilo se u neugodni skandal jer je prekršila kodeks ponašanja članova Komisije, a njezin glasnogovornik danas je na redovnoj press-konferenciji u Bruxellesu morao objašnjavati kako se sve to dogodilo, no nije uputio riječi isprike. 

– Dogodila se nenamjerna pogreška u produkciji tog videa. Predsjednica Komisije pobrinut će se da se takve pogreške ne događaju ubuduće – rekao je glasnogovornik Komisije Eric Mamer.

Prema njegovim tvrdnjama, u petak ujutro iz kabineta premijera Andreja Plenkovića stigla je molba Ursuli von der Leyen da snimi kratku videoporuku u kojoj izgovara HDZ-ov slogan “Sigurna Hrvatska”. Von der Leyen to je učinila na kraju snimanja nekih drugih videoporuka toga dana u TV studiju Europske komisije, gdje se kao pozadina iza nje pojavljuje zgrada Europske komisije. Potom je u postprodukciji u Zagrebu, nastavio je Mamer, pod njezino ime dodan potpis “predsjednica Europske komisije”.

Kodeks ponašanja članova Europske komisije propisuje da se predsjednica EK i povjerenici “moraju suzdržati od svih javnih izjava ili istupa u ime političke stranke ili organizacije socijalnih partnera čiji su članovi, osim ako se ne kandidiraju na izborima”, ali i da se “time ne dovodi u pitanje pravo članova na izražavanje osobnog mišljenja”. No, ovdje je teško tvrditi da se radi o nastupu Ursule von der Leyen u osobnom svojstvu jer je videoporuku snimila uz pozadinu zgrade EK u Bruxellesu, a i potpisana je kao predsjednica Komisije.

U HDZ-ovu spotu te dvije riječi predizbornog slogana izgovaraju i austrijski kancelar Sebastian Kurz, premijeri Grčke, Latvije, Bugarske i Slovenije, predsjednik Cipra, bivši irski premijer Leo Varadkar i predsjednica CDU-a i njemačka ministrica obrane Annegret Kramp-Karrenbauer. Uz sve njih, pojavljuje se i Dubravka Šuica, HDZ-ovka na mjestu potpredsjednice Europske komisije, na koju se kodeks ponašanja članova EK odnosi jednako kao i na Ursulu von der Leyen. 

GONG je danas prijavio Ursulu von der Leyen i Dubravku Šuicu europskoj pravobraniteljici Emily O’Reilly.

 

Ključne riječi

Komentara 24

NI
niko63
14:32 06.07.2020.

Teška je noć iza ovog ljevičarskog piskarala.

AN
Antonio1952
14:32 06.07.2020.

Mogli su i oni pozvat presjednika Venecuele ili druga Kima, to bi se objektivnom gongu svidjelo. Jad i bijeda hrvatske ljevice.

DU
Deleted user
14:28 06.07.2020.

GONG je prijavio ha ha ha, mogu lajat na mjesec

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije