Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Đuroković: Smiruje se stanje s poplava, apsolutna sigurnost ne postoji

Na novinarski upit koliko će Hrvatske vode ove godine utrošiti u obranu od poplava kazao je kako za sada se to ne zna, s obzirom da su radovi još uvijek u tijeku na više lokacija, ali i da za obranu od poplava sredstava mora biti.
17. svibnja 2019. u 14:01 0 komentara 267 prikaza
Foto: Branimir Bradarić
Pogledajte galeriju 1/3

S današnjim danom nastupa totalno smirivanje stanja kada je riječ o ovome vodnom valu. Sva ta voda još treba oteći ali nema više te opasnosti kao prije neki dan, rekao je danas u Gunji, gdje se obilježava pet godina od katastrofalnih poplava, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Gunja KATASTROFALNA POPLAVA 'Gunja danas izgleda bolje nego prije pet godina ali i dalje je niz problema'

Tom prilikom Đuroković je obišao i radilište na modernizaciji lijevoobalnih savskih nasipa od Račinovaca do Nove Gradiške na dionici crpna stanica Konjuša – Topola. Radi se o investiciji vrijednoj 55,9 milijuna kuna. Kazao je i kako s ovim radovima kreću radovi na ukupno 6 lokacija savskih nasipa u što će biti uloženo 370 milijuna kuna od čega će iz fondova EU biti osigurano 315 milijuna kuna. Kazao je i kako je prije 5 godina udarno opterećenje voda Save zabilježeno na 210 kilometara nasipa kao i da su ekspertizom utvrdili da treba obnoviti ukupno 172,5 kilometara nasipa lijeve obale Save. Istakao je kako će za dvije do tri godine biti u cijelosti obnovljeni nasipi na području Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije što će omogućiti veću sigurnost građanima.

 | Autor : Branimir Bradarić Foto: Branimir Bradarić

Na novinarski upit koliko će Hrvatske vode ove godine utrošiti u obranu od poplava kazao je kako za sada se to ne zna, s obzirom da su radovi još uvijek u tijeku na više lokacija, ali i da za obranu od poplava sredstava mora biti. Ukazao je i kako Hrvatske vode godišnje uprihoduju oko 800 milijuna kuna ali i da održavaju 60.000 kilometara vodotoka i kanala, 4.100 kilometara nasipa, 100 retencija i akumulacija te da su im za sve te radove neophodne i potpore iz EU. Najavio je i dalja značajna ulaganja u obnavljanje i podizanje nasipa na području više županija. Samo za projekt Karlovas i kod Siska biti će uloženo oko 120 milijuna eura od čega će iz EU fondova biti osigurano 100 milijuna eura.

Najavio je i kako će na području Hrvatske Kostajnice u obrani od poplava uskoro se početi koristiti montažno demontažne pregrade koje neće smetati vizuri grada i pogledu na Kupu. Napomenuo je i kako su box barjere dale jako dobre rezultate što se vidi i po smanjivanju šteta od poplava ali i kako sustav stalno treba nadograđivati jer potpune sigurnosti nema. Ukazao je i kako je obranjeno na tisuće kuća kao i da nitko nije bio životno ugrožen.

Poplave na karlovačkom području Ministar Ćorić: 'Spremna je obrana od vodnog vala, ne očekuju se lanjski vodostaji'

-U zadnjih desetak godina sve rijeke zabilježile su svoje povijesne maksimume te svi zajedno svjedočimo ekstremnim hidro situacijama, I poplavu prije 5 godina uzrokovao je povijesni maksimum Save. Stalna ulaganja jamčiti će veliki iskorak u sigurnosti ali za očekivati je nekakve nove povijesne maksimume. Do 2023. godine odraditi ćemo najveći dio posla kada je riječ o zaštiti od poplava na području Cvelferije, Karlovca i Ogulina. I pored toga morat ćemo pratiti promjene u prirode kako bi na vrijeme reagirali, rekao je Đuroković.

Kada je riječ o poplavama u Cvelferiji 2014. godine kazao je kako su one bile rezultata iznimno visokih voda Bosne, Vrbasa i Une kao i da nisu dobili informacije iz BiH kolike količine voda ulaza u Hrvatsku. Novinari su ga podsjetili i kako u svibnju 2014. godine, na nasipima u okolici Gunje i Županje, nije ilo dovoljno pijeska, vreća, lopata pa ni ljudi.

-U ovih pet godina učinili smo mnogo i unaprijedili smo znatno sustav. Izvukli smo niz pouka. I te 2014. godine obranili smo na tisuće kuća te obranili i Županju i Slavonski Brod, zaključio je Đuroković.

Župnik
zbog korone
Župnik u pismu vjernicima: Domove sami blagoslovite, a nama samo uplatite novac na račun
HT e-Liga
INTERVJU
'Nakon uspjeha HT e-Lige, još jače ulazimo u e-gaming segment'
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.