Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROGONI PO BOSPORU

Urednik C. Dündar: Europa Erdoğanu dopušta islamističko-fašistički režim

Erdogan
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
03.11.2016.
u 10:00

Dok čeka da parlament izglasa smrtnu kaznu, turski predsjednik udara po medijima

Ne brinite se, dogodit će se to ubrzo, uz Božju volju, obećao je Erdoğan svojim pristašama u Ankari koji su skandirali “Želimo uvođenje smrtne kazne!” Na kritike koje dolaze iz cijeloga svijeta zbog mogućeg uvođenja smrtne kazne, Erdoğan poručuje da narod tako želi te dodaje da bi bilo nepravedno odgađati takvu odluku.

– Vjerujem da će ta tema uskoro doći na dnevni red parlamenta – rekao je Erdoğan te potvrdio da će potpisati takvu odluku parlamenta unatoč tome što će to otežati put Turske u članstvo Europske unije. Naime, Turska je ukinula smrtnu kaznu 2004. u sklopu napora da se priključi EU.

Smrtna kazna postoji u 66, a provodi se u 22 zemlje – najviše ljudi smaknu Kina, Iran, S. Arabija…

Sve je izvjesnije da će turski parlament izglasati zakon o smrtnoj kazni jer su zastupnici složni da pučisti zaslužuju najveću kaznu. Jedini koji će se protiviti tom zakonu su prokurdski zastupnici (njih je u parlamentu 11 posto) koji su svjesni da će osim pučista smrtna kazna pogoditi i mnoge Kurde koje Erdoğan smatra teroristima.

Svijet je zabrinut zbog mogućeg povratka smrtne kazne u Turskoj s obzirom na to da je nakon neuspjela puča u srpnju uhićeno više od 37 tisuća ljudi, a mnogi od njih potencijalni su osuđenici. U međuvremenu, Erdoğan nastavlja s čistkama.

U Turskoj je otpušteno još 10 tisuća javnih službenika pa je ukupna brojka sada dosegnula više od 100 tisuća otpuštenih i suspendiranih među kojima su na tisuće akademika, profesora, zdravstvenih radnika, zatvorskih čuvara i forenzičara koji su dobili otkaz iz javnih službi nakon posljednjeg dekreta koji je objavio Erdoğan. Ugašeno je još 15 novina i časopisa za koje vlast tvrdi da podržavaju neuspjeli vojni udar, pa je sada ukupno 160 ugašenih medija od odluke u srpnju.

U najnovijem napadu na slobodu medija, u turskom dnevniku Cumhuriyet (Republika) uhićeni su glavni urednik i nekoliko istaknutih autora tog oporbenog lista. Nalog za uhićenje izdan je i protiv bivšeg urednika tog dnevnog lista Cana Dündara koji je pobjegao u Njemačku. Turske su vlasti, u najnovijem pohodu na medije, uhitile 125 novinara.

Bivši urednik Cumhuriyeta, Dündar, iz Njemačke pita želi li Europa u Turskoj dopustiti islamističko-fašistički režim.

– Više od dvije tisuće novinara Erdoğan je optužio za klevetu, dok su mnogi kritičari uhićeni. Gašenje medija koji kritiziraju Erdoğana i njegovu stranku AKP ima za cilj potpuno uništiti slobodu medija u Turskoj – rekao je Can Dündar.

Mnogi novinari, znanstvenici, diplomate i drugi prema Erdoğanu kritički nastrojeni Turci, pobjegli su na Zapad - najviše u Njemačku - nakon neuspjela državnog udara i obračuna koji je uslijedio. S obzirom na opasnost od mučenja, a uskoro i smrtne kazne, malo je vjerojatno da će Njemačka te ljude izručiti Turskoj, međutim, među prebjeglim turskim državljanima postoji strah s obzirom na to da su njemački političari za sada vrlo suzdržani glede nedavnih uhićenja jer Njemačku više zabrinjava klimavi izbjeglički sporazum nego stanje ljudskih prava u Turskoj.

Berlin još ne zna kako se ponašati u toj situaciji a da ne ugrozi odnose s Turskom koji su ionako već napeti zbog izbjegličke krize. Turska će od Njemačke zasigurno tražiti izručenje turskih novinara i diplomata protiv kojih postoje nalozi za uhićenje.

To bi moglo dovesti do novog sukoba između Erdoğana i njemačke kancelarke Angele Merkel. Uvođenjem smrtne kazne i daljnjim progonima svih koji misle drukčije od njega, Erdoğan poručuje Europskoj uniji – zbogom! 

>> Putin izdao novu naredbu ruskoj vojsci o bombardiranju Alepa

Komentara 6

Avatar jumanji
jumanji
12:39 03.11.2016.

naša vlada dopušta da taj islamu fašista dolazi u našu državu

MX
Mister X
12:28 03.11.2016.

Plaäeni Urednik """C. Dündar""": Europa Erdoğanu dopušta islamističko-fašistički režim umjesto da sa njim zaraf´ti kao sa Sirijom. Ili da ga da likvidirati u drugom pokušaju ... Time bi donjeli dragim predragim Turcima muslimanima i Kurdima demokraciju i zapadne vrijednosti. Zaa kojim turski narod kao i u Siriji čezne i sanja . Zvuči li to istinito i 3% iskreno nema veze da se prodavati m za bubrege . Jer čitaoci u zapadnjaci su navikli da gutaju samo to i vjruju da je pošteno !!!! Koliko štete su mu do sada turskoj nanjeli u stotinama miljardi i koliko teroristički napada sa dasetcima i stotinama mrtvih koga briga . Što su mu radili o glavi kao o glavi Huseina Gadafija ili Assada to nema veze sa diktaturom ili veze sa zapadnom kulturom mješanja u tuđe i demokratske države....

MX
Mister X
12:42 03.11.2016.

Polako se nema gdje ratovati Putin ratuje u Siriji Ameri još uvjek u Iraku , sad bi trebalo još Turke = muslimane srediti neće da se druže sa Kurdima i ako to oni neće evo ih u EU taj Erdogann je bezobrazan ! A Ovo fašista kojega svakodnevno napadaju žele ubiti i njegovi prijatelji on je krivac želi nam pojedini živac objasniti !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije