Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poruka Milinoviću

Uređaj za hipotermiju pomogao bi bebama

'baba_nnn_unu_150311'
''
VL
Autor
Diana Glavina
16.03.2011.
u 09:00

Luka je čudo, kaže prim. Benjak o dječačiću rođenom sa 600 g kojem bi ovaj uređaj puno značio

– Maleni Luka drži se, bori se i, kao što je kazala njegova majka, beba je čudo – rekla nam je prim. dr. Vesna Benjak koja se, sa svojim kolegama neonatolozima, na Rebru već gotovo tri tjedna danonoćno brine o dječačiću koji se rodio nakon samo 22 tjedna trudnoće i sa 600 grama porođajne težine.

– Prognoze su teške i nezahvalne, Luka je pod velikim rizikom, ali zasad mu dobro ide – dodaje prim. Benjak prisjećajući se svih "svojih" beba koje bi u iznimno teškom stanju ulazile na liječenje na odjel za neonatologiju, ali su se, uz vrhunsku skrb, uspjele izboriti za život.

Novo u medicini
O neonatologiji na Rebru samo riječi hvale ima i Željka Vučko, predsjednica Udruge "Palčić", koja okuplja dječicu koja su se rodila kao nedonoščad i njihove roditelje. Ali liječenje i njegov ishod kod novorođenčadi koja iz brojnih razloga mogu završiti u bolnici često može biti još bolje.

Prim. Vesna Benjak i predstojnik Klinike za pedijatriju prof. Ivan Malčić izdvajaju da bi Zavodu za neonatologiju i intenzivno liječenje trebao uređaj za hipotermiju, aparat za pothlađivanje, koji služi za provođenje nove, ali dokazane terapijske metode u sprječavanju oštećenja mozga.

– Dio novorođenčadi nakon porođaja mora biti reanimiran, jer je porođaj bio težak, traumatičan, stresan ili zbog pupčane vrpce koja je bila omotana oko bebina vrata. Ta su djeca pod rizikom od oštećenja mozga. Kako bi se takvo oštećenje mozga spriječilo ili ublažilo i kako bi dijete imalo bolje prognoze za razvoj, u roku šest sati od porođaja trebalo bi biti priključeno na aparat za pothlađivanje. Novorođenče se 72 sata pothlađuje, odnosno drži na temperaturi od 33 do 34 Celzijeva stupnja i potom se pomalo vraća na normalnu tjelesnu temperaturu. Nove studije dokazale su da ova metoda pothlađivanja tijela, ne i glave, što se inače provodi preko specijalnog odjela, znatno pomaže u boljem ishodu liječenja novorođenčadi u koje se dogodila hipoksija, odnosno manjak kisika u mozgu za vrijeme porođaja – objašnjava nam prim. Benjak.

Umjesto aparata, danas se kao pomoć koriste primitivne metode kao što je, na primjer, ohlađen inkubator. Uređaj stoji oko 300.000 kuna i liječnici vjeruju da će im Ministarstvo zdravstva izići ususret.

– Treba reći da prije tri godine, kada se otvarala i opremala nova neonatologija na Rebru, studije o učinkovitosti spomenutog uređaja još nisu bile dovršene, a bilo je i određenih stručnih prijepora. Danas takvih dilema više nema – poručuje prim. Benjak, a prof. Malčić napominje da je aparat za hipotermiju vrlo vrijedan i u području pedijatrijske kardijalne kirurgije.

Još ga nema u Hrvatskoj
– Nakon operacije srca kod djece može se dogoditi tahikardija, ubrzani rad srca čiji je izvor nastanka na mjestu na koje se lijekovima vrlo teško djeluje. Kod ovakvih komplikacija prisiljeni smo primjenjivati neke priručne metode. A aparatom za pothlađivanje temperatura tijela djeteta spušta se na 35 ili 36 Celzijevih stupnjeva jer kada se uspori bazalni metabolizam, potreba za kisikom i energijom je manja, a istovremeno se pospješuje djelovanje lijekova protiv ubrzanog rada srca – kaže prof. Malčić.

Ovakav aparat još nema nijedna zdravstvena ustanova u Hrvatskoj.

Komentara 5

MM
Mladen Miletić
09:35 16.03.2011.

Još ga nema u Hrvatskoj – Nakon operacije srca kod djece može se dogoditi tahikardi, dokaz zaostalosti balkanije i bjede nema ga jel su veliki se odlučili za zakonsku pljačku Pretvorbu za njih 200 koji su dobili svoju državu aa mi ako hočemo dijete spasiti izvoli u EU zna se veliku YU ...

DR
drugTitoforever
10:43 16.03.2011.

SWto ce to nama? Nasi doktori otvore dva prozora i naprave promaju i eto ti hipotermije!

MO
mali od nužde
11:39 16.03.2011.

e daj prestanitesa tom patetikom ne mislim na ovaj ćlanak nego na ovaj post dole ...200 bogati pretvorba pokradeni smo.. majmune bili ste na vlasti niste niti utvrdili tko su tih famoznih 200 bogatih niste ama baš niti jednu privatizaciju otkrili niti ste je htjeli sankcionirat i sada bacate moloktovljeve koktele po bolnicama kada prosvedujete sa svojim plačenicima dosta više sdp dosta marš van iz zagreba i rijeke više

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije