Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Ured predsjednika: Mesić je htio potaknuti raspravu o tome tko treba imati status branitelja

26.11.2008.
u 11:32

ZAGREB - Ured predsjednika Republike reagirao je danas priopćenjem potaknut izjavama braniteljskih udruga i pojedinaca, pa i izjavama iz institucija vlasti, a u povodu tendenciozno i nepotpuno prenesenih i interpretiranih riječi predsjednika Republike Stjepana Mesića koji je spomenuo i mogućnost uštede na ukopu branitelja, te stoga smatra potrebnim i nužnim upozoriti na sljedeće činjenice.

Kosor: Odavanje vojne počasti zakonska je obveza i iskaz poštovanja

Đapić: Mesić se mora ograditi od izjave o pogrebima branitelja

Đakić: Mesićeva je izjava o braniteljskim pokopima sramotna

Mesić: Uštedimo i na pokopu branitelja

Udruge 100-postotnih HVRI-ja i HKV: Mislili smo da Mesić priča vic

- Predsjednik Republike nije imao samo namjeru potaknuti razmišljanja i o tome mogu li se pokopi branitelja, uz odavanje dužnih počasti i iskazivanje pijeteta kakav priliči takvim prigodama, obaviti i na način da se ostvare i određene uštede, a u kontekstu posljedica što ih svjetska financijska i gospodarska kriza ima i na Hrvatsku. Predsjednik je prije svega želio potaknuti otvaranje sveobuhvatne, javne i transparentne rasprave o tome tko sve danas u Hrvatskoj ima status branitelja, na osnovi kakvih se kriterija taj status dodjeljivao, te koja prava iz njega proizlaze - ističe se u priopćenju.

Iz Ureda predsjednika navode da kao čovjek koji je, obavljajući razne političke dužnosti, u vrijeme Domovinskoga rata ne jednom obilazio i prve crte bojišnice, a kojemu temeljem toga nikada nije ni na pamet palo tražiti za sebe status branitelja, predsjednik Mesić ima puno moralno pravo inicirati takvu raspravu. On se pri tome vodi potrebom da se zaštite prava onih koji su izvan svake sumnje bili branitelji u punome i pravom smislu riječi, te da se povuče razdjelnica između njih i - na žalost - ne maloga broja onih koji se bez ikakvih zasluga i razloga kite statusom branitelja i koji su u pravilu najglasniji kada se treba oduprijeti svakome pokušaju bilo revizije, bilo objavljivanja popisa branitelja.

Predsjednik Republike očekuje od svih onih koji su s oružjem u ruci branili slobodu i neovisnost Hrvatske da se pridruže njegovu pozivu za otvaranje rasprave o kriterijima dodjeljivanja statusa branitelja, odnosno o utvrđivanju tih kriterija na način da se ne vrijeđaju oni koji su doista branili i obranili Hrvatsku u najtežim danima. Time će se na najprimjereniji način odužiti svojim poginulim suborcima i pridonijeti očuvanju digniteta Domovinskog rata, ističe se u priopćenju.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH poziva nadležna državna tijela da u najkraćemu mogućem roku razrade i objave pravila o načinu odavanja počasti umrlim braniteljima, uzimajući u obzir njihov status i zasluge u Domovinskom ratu, ne praveći nikakve razlike između pripadnika vojske i policije, ali zadržavajući u svakome slučaju onu razinu koja će na primjeren način iskazati zahvalnost Domovine za ono što su učinili s oružjem u ruci u njezinu obranu, piše u priopćenju iz Ureda predsjednika Republike koje je potpisala pročelnica Odjela za informiranje Danijela Barišić.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije