Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vaš glas – Goran Štimec

Urbani vrtovi trebaju ući u prostorne planove

03.11.2014., Varazdin - Goran Stimec, clan varazdinske udruge Gredica.  Photo: Marko Jurinec/PIXSELL
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
17.11.2014.
u 17:15

Član varaždinske udruge Gredica smatra da društveni vrtovi moraju postati jednako važan dio zelenila kao i parkovi i ostale gradske površine

U posljednje vrijeme diljem Hrvatske niknulo je mnogo takozvanih urbanih vrtova na javnim zemljištima. Najpoznatiji primjer su Čudesni vrtovi u varaždinskom prigradskom naselju Biškupcu na kojima vrtlari 105 vrtlara. Projekt je osmislila i vodi varaždinska udruga Gredica, a zemljište na kojem su vrtovi dobili su na korištenje od grada Varaždina na pet godina. Udrugari smatraju kako bi lokaciju vrta ipak trebalo zaštititi, kako jednog dana tamo ne bi bila sagrađena zgrada, a vrtlari izbačeni.

– Zasad se ne bojimo jer nam gospodarska kriza ide u prilog, ali nastojimo u razgovorima s gradskim čelništvom i urbanističkom strukom otvoriti pitanje uvrštavanja društvenih vrtova u prostorne planove. Postoje razni modeli širom svijeta pa tako i rješenja gdje su urbani vrtovi jednako važan dio gradskog zelenila kao i ostale zelene površine. To je zapravo tema za nacionalnu razinu jer urbanističke smjernice postavlja ministarstvo – kazao je Goran Štimec iz varaždinske udruge Gredica.

Štimec smatra i kako se polako mora početi mijenjati i svijest o društvenim vrtovima.

Društveni vrtovi nisu nešto što se gura na rub grada i pomiče za koji kilometar svakih desetak godina. Naš mentalitet na neki način robuje shvaćanju urbanog zemljišta kao isključivo građevinskog, zbog njegove visoke tržišne vrijednosti. Ponekad se čak pitam bi li u današnje doba bilo moguće podići naš gradski park, jer bi naš današnji mentalitet tu lokaciju vidio isključivo kao građevinski potencijal – zaključuje Štimec.

>>Zelene oaze na balkonima ili u stanu dobra su toplinska izolacija

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije