Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKA ZNANSTVENICA:

'Uragan koji je potopio Bourbon Rhode mogli su pratiti valovi iznad 20 metara'

08.10.2019.
u 11:22

- Lorenzo je svakako bio iznimno jak i velik uragan. Time strašno opasan svakome tko se našao na putu - objašnjava Željka Fuchs Stone

Oluja koja je prouzročila tragediju francuskog broda Bourbon Rhode hrvatskog kapetana Dina Miškića bila je jedna od najvećih ove godine na Atlantiku. Riječ je o uraganu Lorenzu, drugom uraganu 5. kategorije koji je ove sezone zabilježen u Atlantskom oceanu. Prvi je bio uragan Dorian koji je donio kaos i razaranje na Bahame (više od 60 mrtvih, više od 7 milijardi dolara materijalne štete). Lorenzo je također i najistočniji uragan koji je dosegao najvišu razinu klasifikacije uragana. Miškićev brod Bourbon Rhode potopljen je 27. rujna, a baš je u ranim satima na taj dan Lorenzo dosegao svoj prvi vrhunac snage s vjetrovima od oko 230 km/h. 

Upitali smo Željku Fuchs Stone, hrvatsku znanstvenicu koja proučava oluje, koliko su brodovi sposoobni podnijeti uragane 5. kategorije, koliki valovi mogu nastati te smiju li brodovi uopće ploviti unutar uragana.

- Lorenzo je svakako bio iznimno jak i velik uragan. Time strašno opasan svakome tko se našao na putu, a kao što stalno ponavljam, prognoze nam nisu idealne i ne znamo točno kamo ide uragan. Iako su lovci na uragane letjeli s dva aviona dva puta dnevno u uragan, još uvijek prognoza nije bila precizna. No naši kapetani to jako dobro znaju. Kad sam radila u Splitu, držala sam Meteorologiju našim pomorcima koji plove već dulje vrijeme i jako sam bila impresionirana njihovim znanjem. Valovi iznad 10 metara svakako nisu nešto što bilo tko želi iskusiti, a kod ovakvog uragana mogu biti i iznad 20 metara. I pogotovo ne na brodu koji je bio u stanju u kojem je bio Bourbon Rhode. Na žalost plovidba nije regulirana dovoljno i ide se stalno za profitom, pa dokle? - pita se ova teorijska fizičarka, koja je ove uraganske sezone sa svojim timom odradila 22 leta prateći razvoj oluja. 

- Zračni promet je puno bolje reguliran, no kako se dogodila ova tragedija i ja sam si promislila što bi se dogodilo s nama da smo sletili živi u more, tko bi nas tražio i koliko dugo? Pa koristim ovdje priliku da pozovem sve građane Hrvatske da pomognu u akciji potrage i spašavanja koju organizira obitelj i prijatelji kapetana Dine - poručila je Fuchs Stone.

Komentara 5

SR
sramitese
13:36 08.10.2019.

rvatski znanstvenici..ha..ha..koji ce sve zivo i zdravo potirati vanka..a doma ostaviti robove..

ZA
zagabria2
12:37 08.10.2019.

Gdje je sad taj veliki Kolindin prijatelj Macron. Što se ne javi na pismo i pomogne. To je današnja EU, svatko gazi koga stigne a nas gaze svi

BA
bazinga
14:24 08.10.2019.

Da da čak je i vrujeme protiv hrvata opet su hr. krimosi zajebani i sad plaču

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije