Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uputili prigovor

Zeleno-lijevi blok traži poništenje kazne izrečene Katarini Peović

Zagreb: Sabor bez aktualnog prijepodneva zapo?eo 12. sjednicu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
16.09.2022.
u 11:21

Klub zastupnika zeleno lijevog bloka ovim putem žali se na povredu Poslovnika Hrvatskog sabora i to članka 241. tijekom 12 sjednice Hrvatskog sabora, 15. rujna 2022. godine tijekom koje je zastupnica Katarina Peović kažnjena sa dva dana zabrane sudjelovanja na sjednici Sabora, piše u prigovoru Sandre Benčić.

Nakon što je predsjednk Sabora Gordan Jandroković jučer sa saborske sjednice izbacio zastupnicu Radničke fronte Katarinu Peović, kaznivši je i time što ni danas ne može sudjelovati u saborsoj raspravi, klub zastupnika Zeleno-lijevog bloka odmah je Jandrokoviću i saborskom Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav uputio prigovor protiv stegovne mjere udaljenja sa sjednice zastupnice Peović. 

- Klub ZLB-a žali se na povredu Poslovnika Sabora, i to članka 241., kada je na sjednici 15. rujna 2022. zastupnica Katarina Peović  kažnjena s dva dana zabrane sudjelovanja na sjednici Sabora. Naime, nisu ostvareni uvjeti iz članka 241. o udaljenju sa sjednice - stoji na početku pisanog prigovora kluba ZLB-a u kojem se u nastavku vitira navedeni članak Poslovnika koji kaže: "Zastupniku će se izreći stegovna mjera udaljenja sa sjednice Sabora kada postupa protivno odredbama ovoga Poslovnika i svojim ponašanjem onemogućava rad Sabora. Stegovna mjera udaljenja sa sjednice može se izreći za vrijeme trajanja rasprave i odlučivanja o jednoj ili više točaka dnevnog reda ili za dan kada mu je izrečena stegovna mjera udaljenja sa sjednice. Kada je zastupniku izrečena stegovna mjera udaljenja sa sjednice Sabora, zastupnik je dužan odmah napustiti sjednicu, a ako to ne učini, predsjedatelj mu može izreći stegovnu mjeru u dvostrukom trajanju".

Video: Jandroković izbacio Peović iz Sabora

- Naime, zastupnica Peović nije onemogućavala rad Sabora pa nije niti smjela dobiti mjeru udaljenja sa sjednice, a svakako ne u dvostrukom trajanju jer nije odbila udaljiti se sa sjednice, već joj nije dato ni vrijeme za udaljenje. Osim toga, predsjednik Sabora aktivno je sudjelovao u raspravi sa zastupnicom Peović, umjesto da se držao Poslovnika i izrekao mjeru bez komentiranja i upuštanja u raspravu. Pregledom snimke rasprave jasno se može utvrditi da je predsjednik Sabora, koji je ujedno i vodio sjednicu, ulazio u raspravu sa zastupnicom Peović koja nije bila proceduralne naravi, već se ticala političkih kvalifikacija. Smatramo da nije dopustivo da predsjedavajući izađe iz svoje uloge i uđe u političku raspravu sa zastupnicom, a istovremeno od zastupnice očekuje da ne odgovori na kvalifikacije koje joj upućuje - napisano je u jučerašnjem prigovoru koji je potpisala predsjednica ZLB-a Sandra Benčić

U nastavku se napomenulo i to da ni predsjednik Sabora ni potpredsjednici Željko Reiner i Ante Sanader za puno značajnije i ozbiljnije prekršaje zastupnika nisu izricali ovako tešku kaznu i onemogućavali sudjelovanje zastupnika na sjednici dva dana. 

- Samo za usporedbu, zastupnici koji su druge zastupnice nazivali masnima, nakazama, vrijeđali na osnovu rodne pripadnosti, dobivali bi samo opomenu, dok je zastupnica Peović izbačena jer je ušla u raspravu koju je pokrenuo predsjedavajući, a potaknutu njenom političkom kvalifikacijom u slobodnom govoru u kojem je ponašanje HDZ-a u pogledu Ine nazvala kvislinškim. Tražimo ovim putem da Odbor za Ustav donese odluku o poništenju izrečene mjere te da predsjedavajuće upozori na važnost jednakog tretmana svih zastupnika i zastupnica tijekom sjednice, što uključuje i jednaki tretman kod izricanja stegovnih mjera - zatražili su iz Zeleno-lijevog bloka.  

Video: Peović: Jandroković nasilno vodi sjednice

Komentara 6

MA
MarioG
11:50 16.09.2022.

Molim da se zeleno-lijevom bloku dodjeli napajanje električnom energijom i grijanje isključivo iz alternativnih izvora energije.

Avatar Moodleen
Moodleen
14:07 16.09.2022.

A ja tražim poništenje lijevih blokova, i crvenih i zelenih...

Avatar Svračak
Svračak
11:52 16.09.2022.

Nitko ne gubi puno što je nema.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije