Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
važno je znati

Upute kako se ponašati prije, tijekom i nakon potresa: 'Potres ne ubija, ubijaju građevine'

Savjeti i upute što učiniti prije, tijekom i poslije potresa
Foto: Ured za upravljanje u hitnim situacijama
1/7
29.12.2020.
u 12:59

Iz Ureda za upravljanje hitnim situacijama navode kako tijekom potresa kretanje treba biti minimalno, a nakon je najbolje otići na otvoreno te ostati smiren

Ured za upravljanje hitnim situacijama Grada Zagreba objavio je edukativni video "Ponašanje u slučaju potresa" kako bi građane informirali o tome kako treba reagirati u trenutku podrhtavanja.

- Potres ne ubija, ubijaju građevine i dijelovi građevina. Znamo da se potres može dogoditi, može se predvidjeti njegova jačina, ali se točno vrijeme njegova događanja ne može predvidjeti. Najbolja preventiva je dobro planiranje, projektiranje i gradnja prema načelima protupotresnoga graditeljstva - navode iz Ureda.

Tijekom samog potresa, kako navode, kretanje treba biti minimalno. Najkraćem putem treba doći do najsigurnijeg mjesta te tamo pričekati da se podrhtavanje smiri. U zatvorenom su prostoru najsigurniji čvrsti stolovi ili nosivi zidovi. Najvažnije je maknuti se od prozora, vanjskih zidova te svega što bi na vas moglo pasti. 

VIDEO Ponašanje u slučaju potresa

Ako ste za vrijeme potresa na otvorenom, tamo je najbolje i ostati. Potrebno se udaljiti od zgrada, rasvjetnih stupova i drveća. U vozilu se najsigurnije zaustaviti te parkirati na širokom području gdje neće biti blizu zgrada te gdje neće smetati službenim vozilima koja će možda morati proći.

Ispod ruševina treba ostati miran te ne paliti šibice te upaljače. Umjesto vikanja, usta je najbolje prekriti te lagano udarati po cijevima ili zidu

Nakon potresa najbolje je otići na otvoreno te ostati smiren dok nadležne službe ne objave najnovije informacije i upute, navode iz Ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

Više informacija o ponašanju prije, tijekom i nakon potresa pogledajte u nastavku u letku Ureda za upravljanje u hitnim situacijama: 

Komentara 6

Avatar neidemdalje
neidemdalje
11:18 28.12.2020.

kako se ponašati prije potresa ... e taj savjet zlata vrijedi...

CM
Crni_moj
11:48 28.12.2020.

Tamo gdje je izvođač poznat a zgrada ne izdrži propise koji su jasno definirani, naknadu štete treba platiti on a ne porezni obveznici. Tako je u mnogim razvijenijim zemljama.

DR
drMS
13:27 29.12.2020.

„Potres ne ubija, ubijaju građevine“! Sta reci? Kao i kod Glavasevica „Mog tatu nije ubio Srbin, nego metak“. Idite lijecite se. Ovakvog novinarstva nema niti u Bijafri.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije