Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽIVOT IZA REŠETAKA REMETINCA

Upravitelj zatvora: 'I sportsku dvoranu morat ćemo pretvoriti u ćeliju'

19.03.2009.
u 20:58

Mi ne određujemo pritvor i slobodu i ne možemo učiniti ništa da u zatvoru napravljenom ‘87. za 560 osoba, u kojem je trenutačno njih 950, ne bude gužva. Na nama je da se brinemo za sigurnost, da hrane ima dovoljno, da zatvorenici i pritvorenici imaju liječničku skrb..., rekao je Tomislav Kralj, upravitelj zatvora Zagreb.

Kako izgledaju tipične prostorije u Remetincu

Nove zatvore financirat će stranci

Viška mjesta ima samo u kaznionici za žene

Sedam ljudi zgurano u ćelije od 18 kvadrata

Sljedeća je dvorana
- Da su uvjeti idealni, u većim sobama, umjesto sedmero, bilo bi četvero. Ali, mi smo i radionice i pričuvna skladišta prenamijenili u sobe. Ako brojka zatvorenika i pritvorenika prijeđe tisuću, morat ćemo “uzeti” i sportsku dvoranu. Tamo bi stalo još 50 osoba – opisao je stanje ustanove kojoj je na čelu i koju Vlada po presudi Ustavnog suda, gdje se odlučivalo o tužbi Roberta Peše, mora “popraviti” u sljedećih pet godina.

– Ne očekujem neku pobunu, a hoće li se pritvorenici nakon presude više žaliti na uvjete u zatvorima, vidjet ćemo možda već i za nekoliko dana – kaže ravnatelj Uprave za zatvorski sustav Miroslav Mihoci dok remetinečkim hodnicima, čija je ukupna dužina čak dva i pol kilometra, stižemo pred ćeliju 108.

Tu je, na 18 četvornih metara, Peša, bivši potpredsjednik Fonda za privatizaciju, proveo više od godine s još šestoricom pritvorenika. Tri su kreveta u ćeliji na kat, jedan je obični. Stol na sredini sobe, za kojim se objeduje, predviđen je za četvero. Desno od ulaznih vrata nalaze se zahod i umivaonik. Zidovi zahoda ne sežu do stropa pa se i čuje i osjeti kad je netko unutra.

Sustanar s hepatitisom
– To vam je kao da u stan za četvero primite još tri gosta. Naravno da ne mogu svi do kupaonice u isto vrijeme. Kada bismo tu nešto mijenjali, morali bismo rušiti čitav zatvor jer instalacijske cijevi “diktiraju” gdje će se nalaziti sanitarni čvor. I na kraju bi zahod opet bio u sobi – objašnjava Kralj.

Za Pešu kaže da je bio uzoran pritvorenik, pa, iako se Ustavnom sudu požalio da je bio u ćeliji s epileptičarom i oboljelim od hepatitisa C, nije obolio ni od kakve bolesti.

– Nemamo zakonskih mogućnosti raditi geta za bolesne. Premještaje radimo kad se pojave bolesti koje se prenose zrakom. U prosincu prošle godine Peša je, na vlastiti zahtjev, premješten u jednokrevetnu sobu – rekao je Kralj.


Zagorec voli zatvorsku hranu

Na zatvorskom meniju danas za ručak bila je pečena piletina, grašak, pire krumpir i salata. “Stanovnici” Remetinca imaju mogućnost naručiti gotova jela izvan zatvora, kao što su bečki ili zagrebački odrezak, po cijeni od 30, odnosno 40 kuna. Tom uslugom koristi se njih desetak, i to najčešće ako slave rođendane. Najpoznatiji pritvorenik Remetinca, general Vladimir Zagorec potpuno se oslonio na zatvorsku kuhinju i jela izvana ne naručuje.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije