Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Uprava RIZ-a: Većina radnika je radila, proizvodnja ide dalje

Sumnjaju da ovaj scenarij ima podršku prvog potpredsjednika Radimira Čačića jer bi RIZ za HEP u budućnosti trebao izraditi oko dva milijuna brojila
24. rujna 2012. u 12:53 7 komentara 124 prikaza
riz
Foto: Tomislav Miletic/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/6

Dio radnika RIZ Odašiljača ostao je jutros ispred tvrtke u Božidarevićevoj ulici u Zagrebu, solidarizirali su se tako sa jedanaest kolega koji su dobili suspenziju i zabranjen im je ulaz u tvrtku. Suspendirani su predstavnici sindikata, radničkog vijeća, branitelja, malih dioničara, dopredsjednik nadzornog odbora i predstavnik zaposlenika u Upravi.

"Džonom" je uprava krenula na radnike, kažu zaposlenici, jer su im u zgradu zabranili ući zaštitari koje je Uprava angažirala. Radnici su već prosvjedovali protiv nove Uprave i ne priznaju je jer još nije ni upisana u Registar Trgovačkog suda, a prije tri dana onemogućili su članovima Uprave ulazak u zgradu. Pobunjeni radnici uvjereni su da novi sastav Uprave i Nadzornog odbora želi uništiti tvrtku te joj predviđaju sudbinu Kamenskog.

Rezignirani su jer je u NO ušla i Vesna Čižmar, pokajnica iz afere Maestro. Cilj je novog rukovodstva, sumnjaju, da odvede tvrtku u stečaj kako bi se građevinska elita domogla luksuzne lokacije.

– Iza plana za uništenje RIZ Odašiljača stoje bivši direktor Darko Cvjetko i dvojica sumnjivih biznismena Michael Ljubas i Tomislav Tukić. Njih trojica kao vanjski dioničari, koji nisu članovi Udruge malih dioničara, žele  na lokaciji u blizini maksimirskog parka izgradili luksuzno stambeno-poslovno naselje – kazala je sindikalna povjerenica Marina Glokević.

Napominje da je Ljubas već kupio dvije susjedne zgrade. Isti je poduzetnik na križanju Maksimirske i Bukovačke, umjesto kuće koja je bila pod zaštitom i koja se nije smjela rušiti, uspio naći načina da izgradi potpuno novu zgradu. Glokević i bivši član uprave Milić Bijelić sumnjaju da ovaj scenarij ima podršku prvog potpredsjednika Radimira Čačića jer bi RIZ za HEP u budućnosti trebao izraditi oko dva milijuna brojila, a dovede li se RIZ u stečaj taj će posao biti podijeljen privatnicima s povlaštenim informacijama.

Predsjednik Uprave Kamilo Vrana i članovi Robert Hirc i Robert Inkret, inače dosadašnji predsjednik Uprave, opovrgavaju sumnje radnika. Cilj im je, kažu, spasiti tvrtku koja je u vrlo lošem financijskom stanju.

– Ranije su se gubici prikazivali kao uspjeh, sve dobre Inkretove ideje preglasala bi ostala dva člana Uprave. Tvrtka sa 230 zaposlenika na računu ima 10.000 eura i generira gubitke, još ne znamo koliki su dugovi prema dobavljačima. Proizvod imamo, moramo naći tržište i prihvatljivu cijenu. Ove radnike smo zakonski suspendirali jer su fizički sprječavali ulaz Uprave i onemogućili nas da radimo – kazao je Vrana.

Članovi Uprave priznaju da je skupo održavanje pogona na toj lokaciji, no naglašavaju da se oni ne bave nekretninama i podsjećaju da je već 2010. godine RIZ  prodao jednu svoju zgradu u susjednoj ulici.

Zaštitare imaju, kaže, da bi nesmetano radili. Proizvodnja danas pati, napominje, a imaju rok za isporuku odašiljača u Južnu Koreju.

Radnike koji su danas ostali vani neće kazniti, no nada se da će sutra veći dio njih ući u proizvodni pogon.

Uprava RIZ-a: Proizvodnja se uredno nast

Uprava RIZ-a: Proizvodnja se uredno nastavlja

- Danas je većina od 230 radnika RIZ Odašiljača došla na posao u RIZ Odašiljače i radila, dok se je manji broj radnika (80-tak) solidarizirao s pojedincima koji su do daljnjega suspendirani, poručili su iz uprave RIZ-a.

Nova uprava RIZ Odašiljača na čelu s predsjednikom Uprave Kamilom Vranom tijekom jutra održala je sastanak i s predstavnicima sindikata kojima je objašnjeno da se proizvodnja uredno nastavlja i da svi radnici mogu uredno nastaviti s poslom, te da je jedanaest radnika RIZ Odašiljača (uglavnom iz smijenjenih rukovodećih struktura) privremeno suspendirano zbog sumnji u nezakonito postupanje.

Iako su suspendirani, zadržavaju sva dosadašnja prava i plaću dok se ne utvrde sve potrebne činjenice, zaključuju iz uprave.

Vrtovi Hrvatske
Mala škola imuniteta:
Koji vitamini i minerali brane naše tijelo?
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Plaćaj račune i upravljaj svojim financijama online: savjeti za organizaciju bez odlazaka u poslovnicu banke
  • Učitelj:

    naravno da ima veze s čačićem, sve ima veze s lopovima iz kukuriku koalicije, pa nije moja baba sad na vlasti. da je, ona bi hapala sebi, hi hi

  • bstrabi2:

    Nije važno kako .Kako je neko rekao.Nego kome smeta RIZ?Za to i Gredelj .Bi trebali čelnici sindikata.Napravit velike prosvjede.Ne samo u Zagrebu,nego u cjeloj zemlji.Jer kada medo pleše kod susjeda.Doći će i tebi.Tako je Nestalo Sljeme,Zagrebčanka,TDZ.To samo u Zagrebu,a onda ... prikaži još! i po cjeloj državi.Željezara Sisak,I Željezara Split. i tako sve po redu.Zato narode dište se .Dok još nije kasno,a već polako je.Jer Čačić,Linić i Mrsić su štetoćine....

  • thekurcula:

    Na transparentu piše "maknite pandže...." a ja sam baš sinoć na jednom drugom topicu, koji je strogo uređivan od moderatora da bi se zaštitio integritet hrvatske istine o poreklu hrvatskog jezika, naveo baš primer pandže kao jednog od turcizama u ... prikaži još! hrvatskom jezioku, kojih ima više, ali su svi birani tako da budu oni koje se u istočnoj redakciji srpskog jezika ne koriste! Dakle, pandža ke turska reč za šapu i nije jasno zašto je ušla u fond reči hrvatskog jezika.