Upozorenje! Novorođenčad i rodilje s Jadrana u tijelu imaju više žive
Mjerila se količina žive u kosi, pupkovini, krvi i urinu rodilja u Splitu, Zadru, Šibeniku, Puli, Rijeci i u kontinentalnoj Hrvatskoj
Komentari 8
Zato meni pajcek vise prija!
Prije otprilike 25 godina, u Columbia Analytical Services laboratoriju (u drzavi Washington) provodio sam analize koncentacije zive u ribama, od pripremanja reprezentativnih uzoraka (tranciranja ribe i mijesanja komadica sa raznih dijelova ribe u jedan uzorak za analizu) do same analize na Cold Vapor Atomic Absorver-u. Taj projekt je vodio Washington State University (koli je i donosio ribe za analizu), uz suradnju sa Pacific Marine Institute. Analizirao sam i pojedine targetirane dijelove riba. Nemam vise pristup rezultatima i statistici, ali koliko se sjecam, resultati su pokazivali da je najveca koncentracija zive kod svih riba u misicima (mesu) uz gornju povrsinu kraljeznice (dijelu ribe koji mi je uvijek bio najsladji, do tada). Cudi me da se ta ispitivanja tek sada provode u EU. Ali bolje ikd nego nikad :)
Znači, riba koju jedemo je živa?
Koliko je meni poznato, najviše žive se akumulira u najvećim ribama dok male ribe (npr. sardine, papaline,..) bi trebale biti daleko sigurnije. Brza google pretraga bi trebala to potvrditi.
Dobro je ako više žive
ma kakva živa
Riba je zakon!
Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.
U svakom zlu - i nešto dobro. Naime, ako pojedem dovoljnu količinu ribe s nataloženom živom, možda ću si moći sam i tlak izmjerit. Bez tlakomjera.