Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opasan CO2

Upozorenje MUP-a: Sezona spremanja mošta je na vrhuncu, u podrumu može doći do smrti!

policija
Marko Jurinec/PIXSELL
23.09.2014.
u 15:28

"U slučaju da u podrumu ima mnogo ugljičnog dioksida, zbog pomanjkanja kisika može doći do gubitka svijesti i smrti", piše MUP.

"Sezona branja grožđa i spremanja mošta u vinske podrume na samom je vrhuncu", stoji na početku priopćenja MUP-a u kojem žele građane upozoriti na opasnosti koje prijete u vinskim podrumima za vrijeme vrenja mošta zbog mogućnosti trovanja ugljičnim dioksidom.

"U slučaju da u podrumu ima mnogo ugljičnog dioksida, zbog pomanjkanja kisika može doći do gubitka svijesti i smrti", piše MUP te objašnjava da je alkoholno vrenje proces u kojem se u "metabolizmu kvasca razgrađuje šećer i pretvara u alkohol i CO2". Nadalje navode da je CO2, ili ugljični dioksid, plin teži od zraka koji se nakuplja u donjim dijelovima slabije ventiliranih podruma, istiskuje zrak u gornje slojeve, " tako da dolazi do situacije da kisik neophodan za disanje postaje nedostupan".

Vozači! U berbi bez alkohola

Savjetuju građane da podrume prozračuju i ne preporučuju samostalni ulazak u njih, a prisutnost ugljičnog dioksida mogu utvrditi paljenjem svijeće. "Ugasi li se ona odmah, znak je da u podrumu ima više ugljičnog dioksida te je podrum potrebno prozračiti", pišu iz MUP-a. Na kraju kažu da one osobe koje su konzumirale alkohol u većoj mjeri ne bi trebale ulaziti u podrum .

Policija je danas objavila i savjete vozačima tijekom berbe grožđa koji se mogu svesti na jednu rečenicu: "Ako sjedate za volan, postoji samo jedan izbor - BEZ ALKOHOLA". "Kako bi građani bezbrižno sudjelovali u svojim berbama grožđa, savjetujemo Vas da Izbor uvijek postoji: unaprijed odredite tko će upravljati vozilom, ne dopustite voziti vozaču koji je pod utjecajem alkohola, ne nagovarajte druge vozače na piće, zamolite nekog da vas odveze ukoliko ste pod utjecajem alkohola, ostanite prespavati do prestanka djelovanja pića. Ako ste popili koje piće, radije uzmite taksi ili nazovite nekog da dođe po vas, odredite jednog prijatelja da konzumira bezalkoholna pića i da vas prevozi", pišu iz policije koja najavljuje i pojačan nadzor cesta u "vinorodnim predjelima" narednih tjedana. Naravno, tražit će vozače koji su za volan sjeli pod utjecajem alkohola.

>>Berbom se nitko ne hvali

>>Započela tradicionalna Iločka berba grožđa

Komentara 2

ZA
zagabria1
16:06 23.09.2014.

Odlični savjeti, hvala MUP-u

SA
samograd
17:09 23.09.2014.

mnogi će živnuti u podrumu ,možda će izgledati kao mrtvi ali će ujutro biti sve ok

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije