Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSEBAN REŽIM ZA BLAGDANE

Upozorenje Hrvatima koji putuju u Austriju: Djeca od 12 do 15 godina trebaju 'Ninja putovnice'

EXPA/ Johann Groder
17.12.2021.
u 14:50

Takozvana Ninja putovnica biti će izjednačena s 2G potvrdama, ako se od 1. do 5. dana odmora ili boravka izvan škole predoči svaki dan negativan korona test. Od toga dva obvezno moraju biti PCR testovi

Obvezno testiranje mladih između 12 i 15 godina u austrijskim školama, prošireno je i izvan škole u vrijeme blagdana i školskih praznika. Uključujući predstojeći Božić i novogodišnje školske praznike koji u Austriji traju do 10. siječnja 2022. godine.

“Takozvana Ninja putovnica biti će izjednačena s 2G potvrdama- cijepljen, covid prebolio - ako se od 1. do 5. dana odmora ili boravka izvan škole predoči svaki dan negativan korona test. Od toga dva obvezno moraju biti PCR testovi”, nova je mjera o kojoj danas pišu gotovo svi austrijski mediji, koju je u petak na konferenciji za novinare u Beču predstavila ministrica turizma Elisabeth Köstinger i novi ministar obrazovanja Martin Polaschek.

Oboje su istaknuli kako je će kroz redovno petodnevno testiranje “Ninja putovnica” biti važeća kao “bonus” i za 6. i 7. dan odmora ili boravka izvan škole. “Holiday-Ninja-putovnica” vrijedi u tom slučaju kao “2-G” potvrda (opp. cijepljen odnosno covid prebolio kao ”ulaznica” u restorane, hotele, trgovine, frizerske salone, sportske i kulturne objekte itd.), i to ne samo za školsku mladež u Austriji nego i za školsku djecu iz inozemstva koja će s roditeljima doći u Austriju na zimski odmor”, napomenula je Köstinger.

“To je potrebno, s obzirom da sve obitelji iz inozemstva koje dođu u Austriju ne mogu ispuniti uvjet oko cijepljenja - jer su u različitim zemljama i različite odredbe o cijepljenju i mnogi mladi nisu još uopće cijepljeni” , rekla je austrijska ministrica, obrazloživši novu odredbu.

“Pod drugim uvjetima bi se mnogi možda odlučili protiv zimskog odmora u Austriji. Ovako je zimski odmor osiguran i siguran”, poručila je Köstinger ne samo roditeljima austrijskih školaraca dobne skupine od 12 do 15 godina nego i školske djece stranih državljana odnosno turista koji namjeravaju zimski odmor provesti u Austriji, podsjetivši ih da sve osobe starije od 12 godina pri ulasku u Austriju, ako nisu cijepljene ili preboljele zarazu koronavirusom moraju imati negativan PCR test.

Na Pressici je također istaknuto da za tzv. Ninja putovnicu, da bi bila važeća, treba predočiti identifikacijski dokument sa slikom i dokaze o negativnim testovima u papirnatom ili digitalnom obliku. Ukoliko se dogodi da netko u roku 24 sata, iz objektivnih razloga, nije dobio rezultat PCR testa, u tom slučaju iznimno vrijedi i brzi antigenski test. Kako su istaknuli govornici, nova odredba je analogna odredbi o “Ninja putovnici” u austrijskim školama, gdje antigenski test ne smije biti stariji od 48 sati, a PCR ne stariji od 72 sata.

Sve potrebne informacije mogu se naći na Web stranici. Dakle, ako ste planirali na skijanje ili neku drugu vrstu zimskog odmora povesti u Austriju i školsku djecu, prije puta svakako provjerite kakva su pravila putovanja za inozemne turiste. Ministar obrazovanja Polaschek je rekao kako će školska djeca u Austriji, zbog razantnog širenja omikron virusnog soja, od 17. siječnja 2022. godine biti obvezno dva puta tjedno PCR testirana.

 

Komentara 35

FE
federicofernandez
14:53 17.12.2021.

Bolest🤣🤣🤣🤣🤣

GO
goran2hr
16:09 17.12.2021.

Pa nemojte ići tamo. Preživjeti ćete jednu zimu bez skijanja. Nije vrijedno ponižavanja. I ono "nindže" - japanski plaćeni ubojice - što bi to trebalo značiti?!

OD
otac_domovine
15:34 17.12.2021.

Obavijest onima koji putju u Austriju: Morate svaki dan imati potvrdu od psihijatra da ste zdravi u glavi. To vam neće biti lako dobiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije