Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
humani bez granica

I oni su heroji! I sami su stradali u poplavi, a sada pomažu drugima

heroji spasioci poplava
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
1/7
22.05.2014.
u 11:34

I oni koji su sami stradali u poplavi sada pomažu drugima, došli su i iz BiH

U domove primaju nepoznate, spašavaju pse, pune vreće s pijeskom, brinu se za bebe, bolesne, starce, pomažu bez predaha.

Srećko Papac poplavljene smjestio u domove Gradištanaca

Načelnik općine Gradište Srećko Papac organizirao je smještaj poplavljenih u domove Gradištanaca. I oni koje dovezu u dvoranu škole nakon nekoliko minuta budu raspoređeni. – U dvorani je skladište za namirnice. Sada nam je problem hrana za stoku dovezenu iz poplavljenih sela... – kaže Papac.

Edo Petrović iz potopljene Gunje u pomoć Vrbanji i Soljanima

– Došao sam iz poplavljene Gunje i ovdje pomažem u punjenju vreća pijeskom kako Vrbanja ili Soljani ne bi doživjeli sudbinu moje Gunje.  Kritično je i moramo puno raditi – kaže Edo Petrović koji svaki dan od subote pomaže u Vrbanji gdje se smjestio kod djeda.

Robert Bosak u napuštenom Rajevu Selu spašava pse

U poplavljenom i gotovo potpuno napuštenom Rajevu Selu Robert Bosak, većinski vlasnik Vinkovačke televizije, u kupaćim gaćicama sa svojim sinom i prijateljima, također ljubiteljima životinja, iz zatvorenih dvorišta spašava napuštene pse. – Morali smo se popeti i na balkon kuće kako bismo spasili psića, gladnog i žednog od subote ili nedjelje, kada su vlasnici morali otići. Sutra nastavljamo i u drugim poplavljenim mjestima – kaže Robert Bosak.

Vesna Andžić spasila se iz poplave u BiH i pomaže Brodu

Sram me je bilo nešto tražiti jer nisam navikla da mi drugi daju. Došla sam u Crveni križ i zamolila ih da mi daju mlijeko i pelene za male nećake te nešto odjeće za mene i moju majku, a ja ću sve to odraditi svojim volontiranjem – na rubu suza govori Vesna Andrić (28) iz Domaljevca u Bosanskoj Posavini, koja je s obitelji izbjegla u Slavonski Brod i iz žrtve izrasla u heroja borbe s poplavama. Od jutra do večeri Vesna slaže robu, pakira pakete i radi sve što joj kažu.

Petra Krizmanić s vojnicima puni vreće pijeskom

– Želim pomoći ljudima i to je glavni motiv zašto sam sa svojim prijateljima ovdje. Jednostavno smo sjeli u automobil i došli ovamo – kaže dvadesetogodišnja Petra Krizmanić iz Požege koja u Posavskim Podgajcima pomaže vojnicima i domaćinima puniti vreće pijeskom. Već su pomagali i u Županji, ali su im rekli da su u Posavskim Podgajcima potrebni ljudi. U njenom kraju nema poplava, ali želi pomoći tamo gdje su ljudi ugroženi.

Marko Čović ne spava od subote, otkad je bujica probila nasip – brani Posavske Podgajce

Marko Čović jedan je od heroja poplave u Posavskim Podgajcima, ne spava od subote, otkad je bujica probila nasip kod Rajeva Sela. Prvo je suprugu i dvoje male djece spremio na sigurno i otad je neprestano na nasipu, puni vreće pijeskom, slaže ih na oštećenje i razvozi kamo je potrebno.

– S bratom i prijateljima ostat ću do kraja, dok god bude opasno za naše selo i sigurno ću posljednji napustiti selo ako budemo potpuno poplavljeni – kaže Marko Čović i dodaje kako je pomagao pri evakuaciji i spašavanju stoke.

Ljubica Čolakovac smjestila 75 starijih u dom i spava na klupi

Iako je Dom za starije osobe u Gradištu kapaciteta 40 osoba i bio je pun, danas je u njemu 75 nepokretnih osoba iz mjesta županjske Posavine pogođenih poplavom, a jedna je osoba i iz Orašja. Vlasnica doma Ljubica Čolakovac nastoji ugoditi korisnicima, razveseliti ih i odagnati im tugu za domom pa je stalno s njima i zna prespavati na klupi. – Rekla sam djelatnicima neka isprazne dnevni boravak i donesu krevete koje smo pripremili za proširenje, postavili ih gdje god je bilo slobodnog prostora – kaže Ljubica Čolakovac.

>> Ovo su heroji županjske Posavine: Riskiraju živote kako bi spasili unesrećene

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije