Naslovnica Vijesti Hrvatska

Upola manje novca za kuće s certifikatom!

– Želimo ljude stimulirati da vode računa o tome da je energija skupa – kaže gradonačelnik Branko Šalamon
27. rujna 2012. u 16:46 0 komentara 9 prikaza
'10.12.2009., Cakovec, Hrvatska- Nakon duzeg vremena zbog operacije noge, cakovecki gradonacelnik Branko Salamon izasao medju gradjane. Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL '
Foto: 'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'

Grad Čakovec kreće u akciju poticanja ulaganja u energetsku učinkovitost kuća i gospodarskih zgrada, a najvažnija vijest za investitore je smanjenje komunalne naknade i doprinosa za 50 posto.

– Učinci smanjene potrošnje energije su višestruki. Osim što se štedi energija i čuva okoliš, potiču se i građevinske aktivnosti. Želimo ljude stimulirati da vode računa o tome da je energija skupa – kaže gradonačelnik Branko Šalamon. U odluku o komunalnoj naknadi Grad dodaje članak prema kojem će objekti s energetskim certifikatom i energetskim razredom A ili više plaćati upola manju komunalnu naknadu. Mijenja se i odluka o komunalnom doprinosu. Investitori koji grade pasivne kuće za stanovanje s potrošnjom toplinske energije za grijanje do 15 kWh po četvornom metru, oslobodit će se plaćanja komunalnog doprinosa u visini od 50 posto, a oni koji grade niskoenergetske kuće, koje imaju potrebe do 25 kWh, plaćat će 30 posto manje. Investitori koji grade proizvodne objekte platit će 20 posto manje.

SPAR
Kako smanjiti unos šećera
Zašto osjećamo potrebu za slatkim i kako se oduprijeti tome?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.