Naslovnica Vijesti Hrvatska

Upise na fakultet treba pomaknuti na kraj kolovoza

Novost u pravilniku: Opomena se izriče za šaputanje i žamor, a isključenje onima koji se služe mobitelom, kalkulatorom...
10. studenoga 2010. u 19:53 1 komentara 9 prikaza
filozofski-novi
Foto: Arhiva VL

– To je najbolje što su mogli učiniti. Ono prošle godine bilo je gotovo nepodnošljivo – ocjenjuju ravnatelji srednjih škola, posebno gimnazija, promjene koje su učinjene u Pravilniku o polaganju državne mature. Najvažnije je da će maturanti testove iz svih predmeta, izuzev eseja iz hrvatskog i stranih jezika, pisati pošto im završi nastava.

– Jako je dobro što je to pomaknuto. Prošlogodišnji maturanti paralelno su se morali spremati za polaganje državne mature i zaključivanje ocjena iz predmeta, što je mnogima bio problem – komentira ravnatelj zagrebačke Četvrte gimnazije Milivoj Miliša. On smatra da bi čak i eseje trebalo pomaknuti s prvog tjedna travnja na razdoblje poslije završetka nastave.

>>Kalendar polaganja ispita državne mature (ljetni rok)

– Idealno bi bilo kad bi se svi testovi polagali kad i ostalim učenicima završi nastava. Tada bi upise na fakultete trebalo pomaknuti na kraj kolovoza ili početak rujna, kao što je bilo nekada – predlaže Miliša, uvjeren da će većina ravnatelja pozdraviti promjene nastale u polaganju testova iz državne mature. Slično govori i Drago Bagić, ravnatelj Druge gimnazije, koji podsjeća da su promjene tražili upravo ravnatelji. – Mislim da će u drugom polugodištu ove školske godine biti mnogo manje izostanaka i da će se ležernije završiti nastava za maturante.

Bio bih sretan kad bi se ukinulo slušanje, kao dio ispita iz stranog jezika, jer u neravnopravan položaj stavlja neke učenike. Razgovijetnost slušanja ovisi o akustičnosti prostorije, kvaliteti uređaja, mjestu na kojem učenik sjedi i nema razloga da se taj ispit ne provede kvalitetno i bez toga – smatra Bagić. Osim promjene vremena pisanja testova definiraju se i slučajevi kad se učenik isključuje s ispita, ali i kada dobiva opomenu. Opomena se izriče za šaputanje, žamor, a isključenje čeka svakoga tko pri pisanju testova rabi nedopuštena pomagala: mobitele, kalkulatore, literaturu...

Medicinski fakultet u Zagrebu vraća prij

Medicinski fakultet u Zagrebu vraća prijamni ispit
Medicinski fakultet u Zagrebu vraća prijamni ispit. Odlučilo je tako fakultetsko vijeće nezadovoljno znanjem ovogodišnjih brucoša koji su se na Medicinski fakultet upisali po prvi puta na temelju rezultata na državnoj maturi iz tri ključna predmeta – fizike, kemije i biologije. Na fakultetu drže kako na maturi iz ta tri predmeta nema dovoljno pitanja te su uvjereni kako će pisanje prijamnog ispita dovesti do kvalitetnijih studenata te posebice onih kojima je upisati medicinu bila prva želja. No, prije nego odluka postane konačna fakultet će analizirati znanja studenata iz spomenuta tri predmeta. Ako rezultati budu loši, budući brucoši medicine morat će na prijamni. (pmž/VLM

Test iz biologije pisat će se 135 minuta

Test iz biologije pisat će se 135 minuta, a iz psihologije 100

Učinjeno je previše izmjena, može se reći da je donesen novi pravilnik. Ali, korak je to prema poboljšanju cijelog sustava – komentar je prof. dr. Vedrana Mornara, člana Povjerenstva za provođenje državne mature.

Prema njegovim riječima, prijave za polaganje testova, ali i upise na studijske programe počet će 1. prosinca. Prijave za polaganje testova iz državne mature prestaju 1. veljače, a studijski programi mogu se prijavljivati do početka srpnja.

Objava rang-lista studenata planirana je u prvim danima srpnja. Vrijeme polaganja testa iz nekih predmeta produljeno je, primjerice iz biologije na 135 minuta, psihologije na 100, a promjena ima i u ispitnim katalozima.

Vrtovi Hrvatske
Vrtovi Hrvatske
100% domaće voće i povrće sad je svima dostupno!

A1 izdvaja za Vas

  • than:

    Kakvo spremanje za polaganje drzavne mature ?!?! Eventualno ponavljanje i utvrdjivanje znanja. Pa sto radite i sto predajete 4 godine, ako ih nakon toga morate spremati ?!?! Pa ja sam isao u gimnaziju i imali smo iz svih bitnih predmena ... prikaži još!a godisnji test u kojem je bilo svo gradivo te godine (to je ulazilo u ocjenu). I tako svake godine... Na kraju 4og razreda zavrsni test. Kako se gradivo nadopunjava, jednostavno nisi mogao ispasti, osim, ako nisi bjezao sa nastave. Matura (tko je isao), dao ju je bez problema... I to tamo jos prije rokova. Pa nije ovaj sistem uveden kako to zamisljaju nasi vrli, a nesposobni ravnatelji. On je uveden da prednost dobiju oni koji su ucili dulje vrijeme, a ne \'kampanjci\'...