Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ispit zrelosti

Upise na fakultet treba pomaknuti na kraj kolovoza

filozofski-novi
Arhiva VL
10.11.2010.
u 19:53

Novost u pravilniku: Opomena se izriče za šaputanje i žamor, a isključenje onima koji se služe mobitelom, kalkulatorom...

– To je najbolje što su mogli učiniti. Ono prošle godine bilo je gotovo nepodnošljivo – ocjenjuju ravnatelji srednjih škola, posebno gimnazija, promjene koje su učinjene u Pravilniku o polaganju državne mature. Najvažnije je da će maturanti testove iz svih predmeta, izuzev eseja iz hrvatskog i stranih jezika, pisati pošto im završi nastava.

– Jako je dobro što je to pomaknuto. Prošlogodišnji maturanti paralelno su se morali spremati za polaganje državne mature i zaključivanje ocjena iz predmeta, što je mnogima bio problem – komentira ravnatelj zagrebačke Četvrte gimnazije Milivoj Miliša. On smatra da bi čak i eseje trebalo pomaknuti s prvog tjedna travnja na razdoblje poslije završetka nastave.

>>Kalendar polaganja ispita državne mature (ljetni rok)

– Idealno bi bilo kad bi se svi testovi polagali kad i ostalim učenicima završi nastava. Tada bi upise na fakultete trebalo pomaknuti na kraj kolovoza ili početak rujna, kao što je bilo nekada – predlaže Miliša, uvjeren da će većina ravnatelja pozdraviti promjene nastale u polaganju testova iz državne mature. Slično govori i Drago Bagić, ravnatelj Druge gimnazije, koji podsjeća da su promjene tražili upravo ravnatelji. – Mislim da će u drugom polugodištu ove školske godine biti mnogo manje izostanaka i da će se ležernije završiti nastava za maturante.

Bio bih sretan kad bi se ukinulo slušanje, kao dio ispita iz stranog jezika, jer u neravnopravan položaj stavlja neke učenike. Razgovijetnost slušanja ovisi o akustičnosti prostorije, kvaliteti uređaja, mjestu na kojem učenik sjedi i nema razloga da se taj ispit ne provede kvalitetno i bez toga – smatra Bagić. Osim promjene vremena pisanja testova definiraju se i slučajevi kad se učenik isključuje s ispita, ali i kada dobiva opomenu. Opomena se izriče za šaputanje, žamor, a isključenje čeka svakoga tko pri pisanju testova rabi nedopuštena pomagala: mobitele, kalkulatore, literaturu...

Komentara 1

TH
than
03:29 11.11.2010.

Kakvo spremanje za polaganje drzavne mature ?!?! Eventualno ponavljanje i utvrdjivanje znanja. Pa sto radite i sto predajete 4 godine, ako ih nakon toga morate spremati ?!?! Pa ja sam isao u gimnaziju i imali smo iz svih bitnih predmenaa godisnji test u kojem je bilo svo gradivo te godine (to je ulazilo u ocjenu). I tako svake godine... Na kraju 4og razreda zavrsni test. Kako se gradivo nadopunjava, jednostavno nisi mogao ispasti, osim, ako nisi bjezao sa nastave. Matura (tko je isao), dao ju je bez problema... I to tamo jos prije rokova. Pa nije ovaj sistem uveden kako to zamisljaju nasi vrli, a nesposobni ravnatelji. On je uveden da prednost dobiju oni koji su ucili dulje vrijeme, a ne \'kampanjci\'...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije