Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Apsurd

Upisali ih, pa ispisali, a sad ih mogu opet upisati, i to legalno

'03.09.2012., Cakovec-  Pocetak nove skolske godine u Ekonomskoj i trgovackoj skoli Cakovec. Dusanka Novak, ravnateljica ETS-a Cakovec.  Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSEL'
'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
11.10.2012.
u 13:00

Nakon gotovo mjesec dana nastave, kad su se već uhodali, stekli nove prijatelje i dobili prve ocjene, učenici su morali napustiti školu

Osam učenika koji su po nalogu prosvjetne inspekcije morali biti ispisani iz Ekonomske i trgovačke škole (ETŠ) Čakovec jer prilikom upisa za komercijaliste nisu imali dovoljan broj bodova, u utorak su upisani u Gospodarsku školu, Srednju školu Prelog i Srednju školu Čakovec, gdje nastavljaju školovanje. No, po svemu sudeći, uskoro će se ponovno moći vratiti u ETŠ!

Apsurdna situacija rezultat je upisne politike prema kojoj je bodovni prag važan samo tijekom ljetnog i jesenskog upisnog roka, dok tijekom školske godine učenik može dva puta promijeniti školu bez obzira na broj bodova. Važno je samo da škola u koju se želi upisati ima slobodno mjesto i da ga nastavničko vijeće prihvati. Nakon što je prosvjetna inspekcija prošlog tjedna naložila ETŠ-u da ispiše osam učenika, razred komercijalista smanjen je sa 23 na 15, što znači da će biti mjesta za povratak.

– Da, postoji mogućnost da se učenice vrate – potvrdila nam je ravnateljica Dušanka Novak. Inspekcija Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta počela je obilaziti srednje škole nakon slučaja u Kaštel Štafiliću kod Splita, gdje su 42 učenika upisana u zanimanja za koja nisu imala bodovni prag. Ministar Jovanović pokrenuo je smjenu tamošnjeg ravnatelja zbog kršenja zakona i poslao inspekciju po ostalim školama. Ravnateljica Novak tvrdi da škola nije učinila ništa nezakonito.

– Svaka je škola slučaj za sebe. Tijekom upisa učenicima je ponuđeno da se upišu u komercijaliste jer je bilo slobodnih mjesta – objašnjava i potvrđuje da se tako radilo godinama. Nakon gotovo mjesec dana nastave, kad su se već uhodali, stekli nove prijatelje i dobili prve ocjene, učenici su morali napustiti školu i upisati se u druge škole, i to u smjerove u kojima je bilo slobodnih mjesta, od cvjećara i poljoprivrednih tehničara do hotelijersko-turističkih komercijalista. Jedna je djevojka školovanje nastavila kao gimnazijalka. Neke ocjene skupljene tijekom rujna će im se priznati. ETŠ-u je u međuvremenu Ministarstvo odobrilo da krnji razred sa samo 15 komercijalista nastavi raditi. Hoće li se “učenice selice” vratiti u tu školu, vidjet će se idućih mjeseci.

Ključne riječi

Komentara 1

PR
PrisojeTG
13:38 11.10.2012.

Pa što više maltretiraju i djecu i roditelje. Bar je danas lako napraviti informatički pristup upisu i riješili ste sve probleme. Zašto bi šačica đaka bila kažnjena kad je prije nje bilo tisuće takve djece. Zašto baš ova generacija....Već idućee godine se slažem ali ove pustite na miru. Uostalom škola je već debelo počela.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije