Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Upis uz sumnjive potvrde

11. srpnja 2006. u 20:00 3 prikaza

Velike gužve jučer su vladale na tri fakulteta političkih znanosti, pravnom i učiteljskom. Na razredbenom ispitu na Pravnom fakultetu za indeks se pokušalo izboriti više od 1500 kandidata ili, kako kaže prodekan prof. Ivan Šimonović, 13 posto više nego prošle godine.

Provjera valjanosti
Mjesta na pravu ima za ukupno 860 brucoša, a osim njih upisat će se između 250 i 300 djece dragovoljaca Domovinskog rata, ovisno o valjanosti njihovih potvrda, ali i rezultatima postignutim na prijamnom. Prošle je godine na pravo po povlaštenim uvjetima upisano oko 130 studenata.

Kod nas nije bilo dvojbe u kojoj ih kvoti treba upisivati. Nismo ih mogli staviti u redovite kvote i tako stvoriti još veću nepravdu prema onima koji su se za mjesto na našem fakultetu izborili ocjenama iz srednje škole i znanjem na razredbenom objašnjava Šimonović. Kao dragovoljac, drži da djeci branitelja treba osigurati određene povlastice, ali ne i izravan upis na fakultete.

Djeca su nam donosila svakakve potvrde, ima fotokopija što su ih ovjerile neovlaštene osobe, potvrda koje su izdavale nevladine udruge, na kojima se rukom dopisivalo što je trebalo... Sve te potvrde provjeravamo i priznat će se samo pravovaljane. Držimo da je njihovo izdavanje trebalo centralizirati kako bi se onemogućila njihova zloporaba ističe prodekan Šimonović. I Fakultet političkih znanosti djecu dragovoljaca upisat će u posebnoj kvoti, a prema riječima prof.

Pola preko praga
Luke Brkića, člana Povjerenstva za razredbeni ispit, procjena je da će od 255 prijavljenih njih pola prijeći razredbeni prag. Za 285 mjesta budućih novinara i politologa natjecalo se 1640 kandidata. Na Učiteljskoj akademiji za jedno je mjesto konkuriralo čak devet kandidata. Akademija prima 225 studenata, a prijamni je pisalo 1213 maturanata.

Mjerodavni ministar Primorac upozorava da se problem tzv. povlaštenih studenata javlja na samo dva-tri fakulteta. Ne treba stvarati paniku, nego mirno pričekati rezultate i upise te odluku Ustavnog suda poručio je Primorac. No, iz Ustavnog su suda poručili da o tome neće raspravljati prije godišnjih odmora.

Što je istina, a što mit?
Treba li nam baš 8 sati sna, 8 čaša vode ili 10.000 koraka dnevno? Evo što kažu stručnjaci
Električni automobili
NOVA ERA
Jeste li spremni za vožnju prema električnoj budućnosti