Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akcija Spasimo blokirane!

Uoči predstavljanja Vladinih mjera: Udruga Blokirani traži ovo!

Prosvjed blokiranih
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
26.04.2018.
u 23:30

U setu mjera protiv apsolutnog siromaštva traže zabranu provedbe ovrhe nad svim mjesečnim primanjima nižima od 80 posto mjesečnog iznosa proračunske osnovice, što trenutačno iznosi 2.660,80 kn

Vrlo pesimistični uoči predstavljanja Vladinih mjera za pomoć vojsci od 325 tisuća blokiranih s dugom koji je premašio 43 milijarde kuna, njihovi predstavnici podsjetili su na rješenja za koja smatraju da bi bila učinkovita.

U setu mjera protiv apsolutnog siromaštva traže zabranu provedbe ovrhe nad svim mjesečnim primanjima nižima od 80 posto mjesečnog iznosa proračunske osnovice, što trenutačno iznosi 2.660,80 kn. Podsjećaju da je u slovenskom zakonu, prema kojem bi se, navodno, trebala ravnati i Vlada, apsolutno zaštićeno 76 posto bruto minimalnog dohotka - 602 eura mjesečno, što je oko 4500 kuna.

U sklopu ovršnog postupka traže i pravo na sud i pristup sudu, pozivajući se na Ustav RH i Konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Sljedeći je zahtjev uvođenje najduljeg apsolutnog zastarnog roka od šest godina, uz napuštanje razlikovanja između relativne i apsolutne zastare te uvođenje službene obveze provedbe apsolutne zastare koju bi provodila Fina, odnosno sud. Pritom upozoravaju da u praksi nailaze na pokušaje gdje se rokovi zastare produžuju pogrešnim tumačenjima.

Blokirani zahtijevaju i hitno stavljanje poslovanja agencija za naplatu potraživanja pod nadzor Hanfe ili HNB-a.

Ponašanje i radna etika djelatnika agencija prema dužnicima moraju se regulirati zakonom, jedan poziv u radno vrijeme, obavijest dužniku o prijenosu potraživanja, a sve ostalo – isključivo zakonski, sudskim putem! – traže Blokirani, kao i da se iznos otkupljenog duga tretira kao cesija i naplaćuje isključivo iznos glavnice iz ugovora o cesiji. U protivnom, kažu, dolazi do neosnovanog bogaćenja, sa svim elementima za kazneni progon.

Traži se i odgoda provedbe ovrhe u slučajevima kad je dužnik tužio vjerovnika za ništetnost ugovora. Na temelju Direktive 93/13 potrošač raspolaže mogućnošću pozvati se na nepoštene odredbe pred sudom zaduženim za ispitivanje prigovora na ovrhu na temelju hipoteke i, s druge strane, sudac je ovlašten po službenoj dužnosti ispitati postojanje tih odredaba, i odgoditi provedbu ovrhe – kažu Blokirani.

Zakonska zatezna kamatna stopa, smatra Udruga, ne smije nikako prijeći iznos prosječne neto profitne stope u zemlji, jer u ovakvu obliku definitivno i neminovno vodi u bankrot ili stečaj sve dužnike i zaustavlja proizvodnju i poslovanje. Podržavaju i prijedlog predsjednice za ocjenom ustavnosti zaštite jedine nekretnine.

S obzirom na širinu problema, koji daleko nadrastaju probleme blokiranih, siromaštvo, beznađe, korupciju, nesposobnost  politike, Udruga Blokirani nastavlja s pripremom velikog prosvjeda protiv siromaštva koji će se održati u ranu jesen – poručuju iz Udruge.

Prijedloge su potpisali Miriam Kervatin, predsjednica Udruge Blokirani, dopredsjednici  Udruge dr.sc. Sarajko Baksa i Igor Govorčin te glavni tajnik Udruge Mario Strinavić.

 

Komentara 11

Avatar Hrvat71
Hrvat71
07:48 27.04.2018.

Ovaj zakon nema ni jedna država u svijetu i podržavam ih u većini prijedloga! 1. Ovrha mora ići na sud 2. Čak 80% je puno ako nemaž za život, znači morala bi biti negdje oko 4’000.— kn. 3 Nagodba morala bi biti prije ovrhe. Reguliranje i otplata duga direktno sa ovrhiteljom. Neslažem se sa zastarom duga! Zašto? Pa ako neko ima imovinu a neće da plati to je njegovo osobno opredeljenje i stav. Ima kuću, stan, vikendicu, zemljište.. zastara nebmi smjela biti nikako dok ga ne otplati! Ima osobni stečaj pa nek izvoli

PL
@ploto@
08:02 27.04.2018.

U bivšoj SDP vladi,najprljaviji posao sa bankama je radio Slavko Linić,.vanjski suradnik MMF,a u ovoj HDZ Vladi to je Martina Dalić,koju je Plenković na zahtjev MMF-a postavio u Vladu iako nije imala nikakav legitimitet.Vlade se mijenjaju ,a globalni lihvari postavljaju svoje plaćenike da im odrađuju posao.Nemamo mi Orbana,koji je majstorski odradio i MMF i švicarce i još je udario bankama porez na dobit.Niti jedna velika banka nije otišla iz Mađarske,ali mađarski građani su dobili sigurnost i povjerenje u svoju vlast.Hrvatski građani tako nešto mogu samo sanjati.

Avatar ivan0408
ivan0408
01:22 27.04.2018.

Zasto se svi u Hrvatskoj bave sa problemima umjesto uzrocima? Uzrok ovog stanja je to sto Hrvatska ima lihvarske kamate koje neograniceno rastu na nelikvidnom trzistu poslovanja. Pa tako poduzetnik ili porezni obveznik lako upadne u dug uz kamatu koja predje glavnicu i vrtoglavo raste, dok je u razvijenim zemljama to nemoguce. Umjesto da traze rjesenja sad se samo razmislja kako pomoci blokiranima kojih ce biti sve vise.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije