Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zabranjene životinje

Unosan šverc životinja: Slonovi u službi terora

slon
AFP/Pixsell
06.03.2011.
u 23:08

I Al-Qa'ida se, kako tvrde organizacije za sprečavanje krijumčarenja, dijelom financira od ilegalne prodaje životinja

Ako ste mislili da se ilegalna trgovina životinjama vrti oko opskurnih švercera koji ispod kaputa prenose komad slonovače ili u krletki skrivenoj u prtljažniku automobila pokušavaju preko granice prokrijumčariti zaštićenu pticu, varate se. Krijumčarenje rijetkih životinja i njihovih organa treći je po veličini ilegalni posao na svijetu, od kojega su veći samo krijumčarenje droge i oružja.

Nosorog kao zlato

Ovim, gotovo 50 milijardi kuna na godinu teškim kriminalom financiraju se ne samo mafija i kineske trijade, nego i terorističke organizacije poput Al-Qa'ide ili somalskih lordova rata. Koliko je krijumčarenje životinja unosno, najbolje pokazuje podatak da amazonski makao, jedna od najljepših papiga na svijetu, na crnom tržištu Europe ili Amerike postiže cijenu od 90.000 dolara po ptici, dok se kilogram nosorogova roga prodaje za 34.000 dolara, znatno skuplje od zlata. Posljednjih godina krivolov zaštićenih i ugroženih životinjskih vrsta diljem svijeta toliko je uzeo maha da je broj tigrova sa 100.000, koliko ih je bilo početkom 20. stoljeća, danas pao na manje od 4000, dok se svake godine samo na području Afrike ilegalno odstrijeli više od 20 tisuća slonova. Unazad 40 godina samo na području Vijetnama potpuno je istrijebljeno čak 12 životinjskih vrsta, a broj ilegalno ubijenih nosoroga u Južnoafričkoj Republici svake se godine udvostručuje.

– Ne traže rijetke životinje samo zapadnjaci, veliko tržište za organe zaštićenih životinja postoji i u Aziji. Tradicionalna kineska medicina često koristi upravo životinjske organe kao lijekove pa se vjeruje da nosorogov rog liječi tumore, da ispijanje vina iz njegova roga donosi vječnu sreću ili da prah sušena tigrova penisa liječi impotenciju. Azijska ekonomija sve je jača, sve je više bogatih pa je i kupaca koji su spremni izdvojiti enormne iznose za životinjske organe sve više, kaže za Independent on Sunday Linda Arroyo, voditeljica tima švedske policije za okolišni kriminal.

Ostati anoniman

Višemjesečno istraživanje koje je ovaj britanski list proveo pokazuje da se ne krijumčari samo iz Afrike ili Južne Amerike nego da su i životinje iz razvijenijih dijelova svijeta također na meti krijumčara.

– I terorističke organizacije shvatile su da je krijumčarenje životinja izuzetno unosno pa se dobrim dijelom financiraju ovakvim situacijama – kaže dužnosnik WFF Internationala, koji je za Independent dao izjavu pod uvjetom anonimnosti.

Komentara 7

OB
-obrisani-
23:22 06.03.2011.

sad ce njima ameri uvest demokraciju i njih nesmije vise niko onda da bije

RI
Riznica
23:34 06.03.2011.

Pa zar su vam ovo vijesti ???? E, svako prisvaja ovu Al-kaidu kome kada zatreba ....

OB
-obrisani-
23:21 06.03.2011.

Papa pozvao na pružanje pomoći pogođenima slonovima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije