Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bodovi smutnje

Uništit ćemo obrt sa tako niskim pragom za strukovne škole

skole
kristina štedul fabac/pixsell
28.08.2011.
u 12:59

I oni koji imaju sve trojke u sedmom i osmom razredu, pa čak i dvojku, uz uzrono vladanje, mogu upisati neki od četverogodišnjih programa

Dobivamo učenike s dvojkama ili one koji pohađaju nastavu po prilagođenom programu. Ove smo se godine nekako ‘pokrpali’. Međutim, ako se ovako nastavi uništit ćemo obrtničke škole – upozorava ravnatelj Mješovite industrijsko obrtničke škole Karlovac Robert Polović.

 Ne mogu u Zagreb

 Državnom tajniku i Uredu za srednjoškolsko obrazovanje predložit će da se bodovni prag za četverogodišnja strukovna zanimanja poveća na 40 ili barem 38, jer se po sadašnjem sustavu za neke tehničare ili komericijaliste mogu školovati i djeca koja imaju 36 bodova. Za obrt onda ne ostane nitko ili se pak upišu loši učenici.

 –Da bi skupili 36 bodova trebate iz pet traženih predmeta i općeg uspjeha u sedmom i osmom razredu imati trojku. Proći će i jedna dvojka, jer se dodatni bodovi dobivaju za uzorno vladanje. Veliki je problem što na taj način dolazi u pitanje i kvaliteta nastave. Takav učenik nekako će se ‘prošvercati’ kroz četiri godine ili nikako neće moći svladati program koji primjerice uključuje 16 predmeta i po četiri sata matematike dnevno. Mogao je biti monter suhe gradnje ili keramičar – kaže Polović. Spominje i njihov primjer građevinskih tehničara gdje su bodovni prag s 36 najprije povećali na 38, a potom i 40. Problem je što se takvi učenici u pravilu ne mogu upisati na građevinski fakultet u Zagreb, nego u Rijeku ili veleučilišta, pa žele to promjeniti.

 Kad roditelji biraju

 Ravnatelji karlovačkih srednjih škola upozoravaju da dobiju i učenike koji nemaju osnovna predznanja, ne znaju pretvoriti metre u centimetre i slično. Predsjednik Obrtničke komore Karlovačke županije Ivan Podvorac da roditelji biraju za djecu atraktivnija zanimanja, a slaže se i da je kvaliteta pojedinih majstora slabija.

 –Iako su kriteriji sada stroži, kod polaganja majstorskih ispita vidi se da to nije to. Ne možemo biti zadovoljni znanjem kandidata. U školama treba biti više stručne prakse – predlaže Podvorac.

Ključne riječi

Komentara 3

DR
drug
13:23 28.08.2011.

Najgore od svega sto poslje obrtnicke skole nitko nije sposoban da otvori svoj obrt.. Prakticki nam ulaze i izlaze magarci iz skole... Zalosno i zabrinjavajuce stanje skolstva

IV
ivicas
07:33 30.08.2011.

svuda se zatvaraju obrti ne zbog skole i diplome vec zbog drzavnih nameta doprinosa birokracije i iznad svega loseg zkonodavstva koji pogoduje jedino birokraciji

TI
tintilinic100
13:22 30.08.2011.

drug pa ti si zakon, ti češ za par godina napraviti i osnovnu školu koja bi stvarala poduzetnike???? nominirati te treba za Nobelovu nagradu :))))))) a nakon obrtničke škole kažeš da svi uspiju biti obrtnici??? ajme .. pa mi bii bili mala švicarska :))))) Pa što je tebi=====??? Djeca doma nemaju odgoja, djeca izlaze magarci iz svojih kuća ujutro kada dolaze u školu?? Magarce nitko ne može više naučiti negoli oni koji su ih odhranili. Djeca uče od svojih roditelja.. koji im namaju što pokazati jer oni sami nisu uspjeli biti poduzetnici. Tu pogledaj sebe.. i tu vidi tko je kriv??? Okrivljuješ školu a kriv si saam za magarca kojeg doma imaš .......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije