Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Legradski lovci

‘Uništili su nam drveće i biljke, stanište za našu divljač’

Legrad
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
1/3
05.09.2013.
u 14:00

Koliko mi je poznato, tamo se nije ni znalo gdje je međa. Ako je Drago nešto kriv, Drago će i odgovarati - rekao je Dragutin Čižmak Ambasador

Svako ljeto, malo po malo, metar po metar, krade nam se zemljište. Sad nam je uništeno najmanje tri hektra. Lovac sam već četrdesetak godina i znam svaki jarak na ovom području. Ovaj put malo su ipak pretjerali - istaknuo je Stjepan Ružić (73), najstariji član Lovačke udruge Kuna iz Legrada.

Stoljetna priroda

Ona je prije nekoliko dana prijavila uzurpaciju i uništavanje prirode na državnom zemljištu u području zvanom Lešifaj, u predjelu Malog Pažuta.

- Obilaskom terena uočili smo pretvaranje velikih površina u poljoprivredno zemljište. Uništena su drveća i puno biljaka. Radi se o starom toku rijeke Drave na ulasku u mjesto Legrad koji je 300 godina, od kada je Drava promijenila tok i Legrad preselila iz Međimurja u Podravinu, ostao isti i nitko do sada nije ni pomišljao da navedeni prostor pretvori u poljoprivredno zemljište - kazao je šef legradske lovačke udruge Vladimir Celiščak i dodao da traže hitnu reakciju nadležnih institucija i zaustavljanje nezakonitih radova i vraćanje navedenog područja u prvobitno stanje, s obzirom da se radi i o vrijednom staništu za divljač.

Dvije godine za oporavak

Tajnik Kune Slavko Vlah rekao je da se malčiranjem nepripadajućeg dijela zemljišta napravila nepopravljiva šteta i da će trebati najmanje dvije godine da se sve vrati u nekadašnje stanje. Ono što je najgore, dodaje, uništena su i dva solišta i jedno hranilište.

- Na tom području ima puno fazanske i srneće divljači, divlje patke se tamo gnijezde, obitavaju zečevi. To je bilo savršeno sklonište za divljač u zimskim mjesecima - naglasio je Vlah.

Načelnik Legrada Ivan Sabolić (SDP) rekao je da se radi o zemljištu od oko 30 hektara, koje je dano u zakup Marijanu Baranašiću, njegovu stranačkom kolegi i općinskom vijećniku. Zemljište za koje lovci smatraju da je uzurpirano također je državno i njime upravlja Lovački savez.

- Ne bježim od odgovornosti, ali to ja nisam napravio, nego Dragutin Čižmak Ambasador iz Đelekovca, s kojim surađujem i kompenziram radove. Sve što je učinjeno, bilo je bez moga znanja - rekao je Baranašić i obećao da će osobno prisustvovati oranju da se ne bi prelazilo na tuđu zemlju.

Ambasador, pak, tvrdi da je zatečen cijelom situacijom i da fizički nije bio na tom zemljištu u trenutku kad su ga njegovi radnici malčirali i zapravo pripremali teren za skorašnje oranje.

- Tamo se nije ni znalo gdje je međa, a koliko čujem, tek su naknadno postavljeni nekakvi stupići. Ali, ako je Drago nešto loše napravio, Drago će za to i odgovarati. Ne shvaćam, kaj smo ubili nekoga. Zato kaj smo trstinu uklonili nestat će fazani i ptice. Imam 350 hektara obradive površine. Pitam vas koliko je divljač dosad pojela moje pšenice i kukuruza. Nikada nisam nikoga tražio naknadu štete. S lovcima želim suradnju, a ne sukob - istaknuo je Ambasador.

Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici jučer se nije izjasnilo radi li na slučaju ili zasad još ne.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije