Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bit će vrlo živo

Uništen lanac online trgovine djecom, spašene 382 bebe

Bebe
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/2
28.02.2014.
u 13:39

Kineska je policija diljem zemlje uhitila čak 1094 osobe koje su sudjelovale u internetskoj trgovini djecom, koju su predstavljali kao usvajanje i udomljavanje. Ova vrsta traffickinga u Kini je raširena i zbog kontrole populacije

Kineska je policija privela čak 1094 osoba koje su sudjelovale u četirima grupama trgovine djecom putem interneta, obznanilo je tamošnje Ministarstvo javne sigurnosti, a prenosi agencija Xinhua. "Trgovci" su uhićeni diljem zemlje u združenoj akciji, a iz golemog je lanca prodaje beba time spašeno 382 mališana.

Protiv ovih više od tisuću sudionika online trgovine djecom bit će podignute optužnice zbog uspostavljanja ilegalnog "prometa" i trgovanja, a što su predstavljali kao postupke usvajanja ili udomljavanje djece.

Sky News, pak, ističe da je trafficking djecom glavni problem u Kini, dijelom i zbog kontrole pučanstva, koja "preferira" rađanje sinova. Govori se i tome da raste potražnja za otetim ili "kupljenim" dječacima, kao i za djevojkama koje bi mogle biti privučene bogatim ponudama da se udaju u slabo naseljenim i ruralnim krajevima Kine.

Foto: Reuters/Ilustracija

Foto: Reuters Screenshot

Djecu se "lovi" i u bolnicama, gdje im prilaze lažne medicinske sestre, a opasni su i ljudi koji djecu vrebaju pred školama.

- Online trgovci djecom dobro su skriveni i lukavi - navodi kineska policija, dodajući kako su razotkrili i neke web stranice za "lažno" usvajanje. Inače, još se ne zna kako će 382 spašenih beba biti spojeno sa svojim obiteljima.

>>Kinezi spasili 13 prodanih beba, muška djeca vrijede 42.000 kn

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije