Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

UNICEF-ova humanitarna utrka ujedinila Hrvatsku

Više od 7200 sudionika Mliječne staze prešlo 367 000 kilometara po svim krajevima Hrvatske; Projektom ukupno prikupljeno više od 1,2 milijuna kuna za djecu s teškoćama
21. rujna 2020. u 12:19 74 prikaza
UNICEF-ova humanitarna utrka ujedinila Hrvatsku
Foto: Sonja Rora
Pogledajte galeriju 1/11

U nedjelju, 20. rujna, završila je četvrta UNICEF-ova humanitarna utrka Mliječna staza koja se zbog epidemioloških mjera ove godine održavala virtualno i tako ujedinila cijelu Hrvatsku. Tijekom 16 dana utrke, 7210 sudionika skupilo je 367 080 simboličnih kilometara podrške diljem Hrvatske, a u tri mjeseca trajanja projekta prikupljeno je više od 1,2 milijuna kuna koje će UNICEF uložiti u opremanje senzornih soba i edukaciju stručnjaka koji će provoditi terapije senzorne integracije s djecom s teškoćama.

U Mliječnoj stazi sudjelovalo je 970 djece, 21 udruga, među kojima mnoge koje rade s djecom s teškoćama, 58 tvrtki koje su prijavile svoje timove, ukupno 706 timova u aplikaciji te više od 50 osoba iz javnog života koje su na razne načine podržale utrku i djecu s teškoćama u Hrvatskoj. Sve dosadašnje UNICEF-ove utrke bile su inkluzivne, no ovogodišnja utrka ističe se i po velikom broju osoba s invaliditetom i djece s teškoćama koji su svojim sudjelovanjem doprinijeli ostvarenju cilja utrke. Govoreći o sjajnom odazivu na ovogodišnjoj Mliječnoj stazi predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, Regina M. Castillo, rekla je:

UNICEF-ova humanitarna utrka ujedinila Hrvatsku | Autor : UNICEF Foto: UNICEF Sudionici utrke Sara i Zoran Pajnić

„Ovogodišnja utrka Mliječna staza po mnogočemu je jedinstvena. Više od 7000 sudionika svih dobi je trčeći, hodajući, vozeći bicikl ili kolica po tisućama staza diljem Hrvatske podržalo djecu s teškoćama. Gotovo su nevjerojatni entuzijazam i solidarnost koje smo doživjeli posljednjih tjedana od svih sudionika – odraslih, djece,  udruga, sportaša, umjetnika, donositelja odluka i drugih osoba iz javnog života, a veseli nas i velik odaziv tvrtki.

Za djecu s teškoćama, stručna podrška od najranije dobi znači razliku između mogućnosti i života na margini društva. Mnoga od njih još uvijek nemaju priliku razvijati svoje sposobnosti i živjeti ispunjen život. Sredstva prikupljena na Mliječnoj stazi UNICEF će uložiti u obuku stručnjaka i skrbnika te opremanje senzornih soba i tako omogućiti pristup kvalitetnim uslugama senzorne terapije onim obiteljima kojima su ove usluge nedostupne. Zajedno smo prikupili više od 360 tisuća kilometara koje smo simbolično nazvali „kilometrima mogućnosti“ za djecu s teškoćama u Hrvatskoj. Ostvarili smo izniman rezultat i od srca zahvaljujem svima na podršci.“

UNICEF-ova humanitarna utrka ujedinila Hrvatsku | Autor : UNICEF Foto: UNICEF Mali dom – senzorna terapija

Senzorna integracija je način na koji naš mozak prima i obrađuje informacije koje prima putem osjetila, a terapija senzorne integracije potiče dijete da samoinicijativno aktivno sudjeluje u smislenoj aktivnosti koja će mu osigurati potrebne senzorne podražaje i pomoći u organizaciji ponašanja. Senzorna soba (kabinet za senzornu integraciju) je višeosjetilni prostor koji se koristi se kako bi djeci s teškoćama senzorne integracije osigurali dodatnu senzornu stimulaciju izlaganjem različitim podražajima ili reducirali senzorne podražaje te im omogućili da se opuste. U senzornoj sobi se svjetlosni podražaji, zvukovi, taktilne plohe, mirisi, vibracije i pokretne sprave koriste za poboljšanje regulacije ponašanja, smanjenja nemira te učenje i interakciju.

Ovogodišnja utrka održala se uz veliku podršku tvrtki među kojima se posebno ističu korporativni partneri utrke - glavna zvijezda - Kaufland, te zvijezde utrke - Centar za vozila Hrvatske, Pampers i Tele2.

UNICEF-ova humanitarna utrka ujedinila Hrvatsku | Autor : UNICEF Foto: UNICEF

Svi koji žele mogu i nakon utrke podržati djecu s teškoćama uplatom donacije na UNICEF-ovoj web stranici www.unicef.hr/donirajte-za-senzorne-sobe/ i tako pomoći povećati pristup kvalitetnoj senzornoj integracijskoj terapiji za djecu s teškoćama u Hrvatskoj.

Rijeka: Ivan Đikić sudjelovao na znanstvenom skupu o virusu COVID-19
PODRŽAO VLADU I STOŽER
Pet preporuka znanstvenika Ivana Đikića za primjenu novih mjera
Jasminka Horvat Martinović, predsjednica Uprave Wiener osiguranja
EY PODUZETNIK GODINE
Priznanje pozitivnim i uspješnim pričama važnije je nego ikad