Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ne zna se tko i kako uhodi

Unatoč svim propisima čak ni policija ne kontrolira prisluškivanje

telefon
Arhiva VL
Autor
Ivanka Toma
15.02.2010.
u 18:57

Ranko Ostojić upozorava da Operativno-tehnički centar njegovu odboru ne podnosi izvješća o svom radu te da se izigrava sustav kontrole prisluškivanja.

Uskoro ćemo na sjednici Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost raspraviti sva otvorena pitanja u vezi s prisluškivanjem – izjavio je Ranko Ostojić (SDP), predsjednik saborskog Odbora zadužena za kontrolu tajnih službi.
Ostojić kaže da je nedopustivo da kao predsjednik saborskog tijela koje je zaduženo za pitanja nacionalne sigurnosti iz novina doznaje za zakonske inicijative vezane za to područje.

Članak u Večernjem kao povod za sjednicu
– Iz članka u Večernjem listu doznao sam za inicijativu da se registriraju i vlasnici prepaid kartica za mobitele. To je bio neposredni povod da od ravnatelja Operativno-tehničkog centra (OTC) Dinka Majića zatražim očitovanje o tome – kaže Ostojić napominjući da će otvoriti i ostala pitanja. Konkretno je spomenuo pitanje tko kontrolira prisluškivanja što ih provodi policija, ali i tko kontrolira OTC, središnje državno tijelo iz kojeg se operativno provode prisluškivanja.

Posredno je ovo pitanje otvorio sam Majić kada je općinskim i županijskim sudovima poslao upute kako će raditi. Po Majićevoj uputi, kada policiji odobravaju prisluškivanja, sudovi se ne bi smjeli obraćati izravno telekomunikacijskim operaterima, već OTC-u koji bi dalje provodio sudski nalog. Majić je izazvao nevjericu među sucima jer se još nije dogodilo da im netko iz uprave objašnjava kako će tumačiti i primjenjivati zakon.

Sucima upute može dati samo viši sud
– Da sam sudac kojemu je stigla takva uputa, jednostavno bih se na nju oglušio – kaže predsjednik Udruge hrvatskih sudaca Đuro Sessa dodajući da sudovi trebaju slijediti jedino uputu višeg suda i nikog drugog. Ministar policije Tomislav Karamarko kaže da je s prisluškivanjima sve u redu i da je posrijedi nesporazum u komunikaciji.
Ostojić pak upozorava da OTC njegovom odboru ne podnosi izvješća o svom radu. – U zakonu stoji da Majić podnosi izvješća predsjedniku Sabora, a predsjednik Sabora ih ne daje na raspravu – kaže Ostojić i navodi da se tako izigrava sustav kontrole prisluškivanja.

Komentara 7

OB
-obrisani-
19:44 15.02.2010.

ezdipi, niste ni\'ko i ništa ako ne bude barem 50 minusića, he he!

OB
-obrisani-
20:06 15.02.2010.

E moj Ostoja, zaplakat \"ce majka pravoslavna!

OB
-obrisani-
19:38 15.02.2010.

što je ranko, oko bakino, uskočio uskok među tvoje? svakako, ništa nije bilo sporno dok su hdz-ovce privođene u remetinec, sada kad se remetincu primiče i crveno stado, ranko bi malo prosvjedovao, proglasio nezakonitim snimljeni dokazni materijal? neće ići družee ostojiću, tko si nema što zamjeriti slobodno s prijateljima čavrlja u telefon! trebalo bi jedino posebnom uredbom zabraniti poslovnu špijunažu ali za sada je dobro jer ovi što to rade nmaju pojma o poslovima i ekonomiji, oni traže milijune zamućene u državnim tvrtkama i mesićeve imaginarne milijarde!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije