Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZDRAVLJE

Unatoč poraznim brojkama, županija u prevenciji još uvijek tapka na mjestu

02.12.2008.
u 15:45

Radni susret timova zdravlja Bjelovarsko-bilogorske i Međimurske županije potvrdio je visoku razinu sličnosti tamnih strana zdravstvenih slika u obje regije, ali i duboke razlike u količini učinaka u rješavanju ključnih problema.

Naime, Međimurska je županija još prije pet godina osmislila vlastitu strategiju prevencije te već duboko ušla u konkretnu provedbu, u Bjelovarsko-bilogorskoj još se nije odmaklo od statističkog utvrđivanja aktualne situacije.

Lista prioriteta
Tako se već godinama ponavlja i brojčano dokazuje kako se vodeći županijski javnozdravstveni prioriteti ogledaju u nedostatku i neadekvatnosti postojeće preventivne medicine, a slijede alkoholizam, rak debelog crijeva, nedovoljna briga za starije i nemoćne osobe, te bolesti krvožilnog sustava.

A da je prevencija na ovome području doista zakazala, potvrđuju brojke koje pokazuju da je, primjerice, u području obiteljske medicine 2005. preventivno pregledano 540 osoba, a dvije godine kasnije čak 171 manje.

Pritom je riječ o najosjetljivijoj populaciji osiguranika starijih od 50 godina koji se u zadnjih tri godine nisu javili svojim obiteljskim liječnicima. Porazan je i podatak o svega 11 posto žena te sedam posto muškaraca koji su tijekom prošle godine obavili preventivni pregled debelog crijeva, što je u potonjem slučaju gotovo dvostruko manje od državnoga prosjeka.

Unatoč dosadašnjim aktivnostima liječnika školske medicine i županijskog centra za prevenciju, alkoholizam već godinama ne silazi s vodećeg mjesta ovisnosti. Posebice zabrinjava činjenica da se 30 posto srednjoškolaca redovito opija u dane vikenda, a čak 85 posto maturanata jednom, do dva puta tjedno pije alkoholna pića.

Crna bilanca
Posebna je pak, priča crna bilanca “bijele kuge” što je u ovoj županiji pretočeno u opći društveni problem. Samo u pet godina naime, s popisa stanovništva je nestalo više od četiri tisuće stanovnika. Tomu valja dodati podatak kako je 17 posto ovdašnjeg stanovništva starije od 65 godina, što premašuje državni prosjek.

Uz taj je problem povezan i kronični izostanak sustavne skrbi za stare i nemoćne. Stoga je usprkos problemima nestašice novca, liječnika te pomanjkanja sluha za probleme u zdravstvu, za učinkovitije hvatanje ukoštac s tamnim brojkama, voda došla do grla.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije