Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rezultat suše

Unatoč niskom vodostaju plovidba Dunavom se i dalje odvija ali uz dodatni oprez

Vukovar: Građani iskoristili vruće ljetne dane za odmor na Vukovarskoj Adi
Dubravka Petric/PIXSELL
09.08.2022.
u 13:12

Plovni put se redovito održava, u stalnom kontaktu smo s brodarima i kapetanima brodova kojima se daju upute za plovni put. Uz to i brodovi imaju dubinomjere koji im pokazuju koja je dubina i gdje mogu sigurno proći – kaže kapetan Lučke kapetanije Vukovar Ivan Barović

Višetjedna suša rezultirala je s time da je niz manjih rječica u Hrvatskoj, kao i u Europi, presušio ili gotovo presušio, a rezultati suše se vide i na velikim rijekama. Vidi se to i na Dunavu čije su se vode povukle u korito i na kojem su se pojavili brojni pješčani sprudovi kojih ima na mjestima gdje ih nikada nije bilo. Sve to otežava plovidbu Dunavom ali se ona i dalje odvija ali otežano i uz veću dozu opreza.

- Dunav je nizak ali brodovi, kako teretni tako i riječni kruzeri, i dalje mogu ploviti. Na dijelu Dunava koji protječe kroz Hrvatsku nismo do sada imali većih problema niti zastoja kao što ih je bilo na nekim drugim dijelovima rijeke. Plovni put se redovito održava, u stalnom kontaktu smo s brodarima i kapetanima brodova kojima se daju upute za plovni put. Uz to i brodovi imaju dubinomjere koji im pokazuju koja je dubina i gdje mogu sigurno proći – kaže kapetan Lučke kapetanije Vukovar Ivan Barović.

Pojašnjava kako je na plovnom putu kroz Hrvatsku kritičan dio kod Mohova radi stijena gdje se brodari moraju držati određenih uputa. Naime, kada je vodostaj Dunava kod Vukovara nula dubina plovnog puta je 180 centimetara. Ovih dana se vodostaj Dunava kod Vukovara kreće oko nule.  

- To znači da se mora voditi računa o tome koliko će brodovi biti natovareni teretom, odnosno da radi tereta gaz broda može proći ploviti na tih 180 centimetara dubine plovnog puta. Za sada u plovnom putu ima dovoljno vode, a svi se nadamo kako će uskoro i kiše rezultirati time da se vodostaj poveća – rekao je Barović.

Kada je riječ o pješčanim sprudovima dodaje kako niti oni ne predstavljaju problem jer Dunav uvijek sebi napravi put. Da je situacija i dalje i normali govori i to da je Barović , kao kapetan, ovih dana potpisao odobrenje za pristanak 46 riječnih kruzera kod Vukovara do kraja mjeseca. Podsjetio je i kako proteklih godina, bez obzira na poteškoće, nisu imali problema s plovidbom riječnih kruzera i teretnih brodova. Poznat je tek slučaj teretnog broda Alexandar koji se početkom veljače 2012. godine nasukao kod Vukovar. Međutim, tome nije bio razlog nizak vodostaj ili nešto slično nego činjenica da je kapetan broda promašio plovni put.  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije