Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Unatoč nezadovoljstvu SDP-a, Jakovčić će sutra potpisati projekt

Ugovor bi sutra na Brijunima trebali potpisati premijerka Jadranka Kosor i istarski župan Ivan Jakovčić.
28. srpnja 2011. u 14:12 59 komentara 3511 prikaza
vlada umag (1)
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Vlada RH na današnjoj je sjednici u Umagu dala konačnu suglasnost na prijedlog ugovora o provedbi razvojnog programa Brijuni Rivijera na lokacijama Pineta, Hidrobaza i otok Sv. Katarina – Monumenti, a ugovor bi sutra na Brijunima trebali potpisati premijerka Jadranka Kosor i istarski župan Ivan Jakovčić, koji je nam je potvrdio da će potpisati ugovor, a danas je predsjednicu Vlade dočekao u umaškom hotelu Melia Coral gdje je održana sjednica.

Župan Jakovčić, izražavajući dobrodošlicu premijerki i Vladi, današnju je sjednicu i prije nego je započela označio izuzetno važnom jer će se na njoj napraviti velik korak za razvoj Istre upravo zbog suglasnosti za projekt Brijuni Rivijera na kojemu se radi deset godina, a prvi je projekt koji će omogućiti ulazak najveće tzv. greenfield investicije u Hrvatsku. Projektom se u funkciju stavljaju napušteni vojni objekti, a sve u partnerstvu s regionalnom i lokalnom samoupravom.

Kako su na sjednici Vlade obrazložili ministri Domagoj Milošević i Branko Bačić, suglasnost na ugovor koji potpisuju Vlada, Istarska županija, gradovi Pula i Vodnjan,  općina Fažana te Brijuni Rivijera definirat će njihove međusobne odnose, ali i uvjete međunarodnog natječaja kojim se vrijedan prostor investitoru daje po modelu koncesije na pomorskom dobru uz pravo građenja na 66 i 50 godina, ovisno o lokaciji. Ukupna vrijednost investicije u turističku infrastrukturu doseže 4,5 milijardi kuna, a projekt bi trebao otvoriti tri tisuće radnih mjesta.

Dnevni red Vladine sjednice koja je bila posvećena turizmu dopunjen je i točkom o sporazumu za gradnju nove pulske bolnice, investicije vrijedne 800 milijuna kuna, a koju će država sufinancirati sa 75 posto. Upravo potpisivanje tog sporazuma bilo je, doznaje se, uvjet župana Jakovčića da se pojavi u Umagu. Jakovčić, koji je prije desetak dana uime IDS-a potpisao sporazum o zajedničkom izlasku na izbore u koaliciji sa SDP-om, HNS-om i HSU-om, našao se u neugodnom položaju prema najjačem partneru SDP-u upravo zbog projekta Brijuni Rivijera. Prvi čovjek SDP-a Zoran Milanović smatra da se ugovor treba potpisati s novom vladom, a ne vladom na odlasku pa su se zbog toga Jakovčić i Milanović "zakačili".

U istarskom SDP-u, čiji je predsjednik Dino Kozlevac, ujedno i predsjednik Županijske skupštine koja bi danas poslijepodne u Pazinu trebala dati suglasnost na ugovor o provedbi programa Brijuni Rivijera, smatraju da je sadašnja vlada imala osam godina za pokretanje svega što je bilo potrebno za realizaciju projekta, ali nije učinila ništa jer, kazao je Kozlevac, nije bilo želje ni političke volje. Kako se doznaje, dok u Umagu traje sjednica Vlade, u tijeku su razgovori i pregovori kako bi se postigao politički konsenzus oko suglasnosti.

– Ovaj se projekt sada želi koristiti u izborne svrhe i postati sastavni dio predizborne kampanje svega tri mjeseca prije izbora – kazao je jučer Kozlevac, koji je podsjetio, ponavljajući riječi svoga predsjednika Milanovića, da je jedna od prvih odluka nove vlade trebala biti ona o potpisivanju ugovora o projektu Brijuni Rivijera.

Otkriva astrologinja
Nikada nisu zadovoljni: Ovi horoskopski znakovi prigovaraju i za najmanje sitnice
Sara Lončarić
DIZAJNERSKO IZDANJE UNIFORME
Neudobna poslovna odjeća stvar je prošlosti - 'feel good' je poslodavcima nova praksa
  • tiha voda:

    Uistinu mi nije jasno šta „pojedinci“ imaju protiv ovog projekta??? Dajte ljudi pustite vaše STRANČARENJE, dajte argumente, zašto je to rasprodaja srebra???

  • miso:

    Jakovčić se nema snage postaviti uspravno. Treba imati stav. Ovo je ljigavo s njegove i s Vlade na odlasku.

  • bigboii:

    Milanović mora biti svjestan da je nebitan u cijeloj ovoj priči. Bitan je napredak Hrvatske!