Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMET NA RAZINI OD 80 POSTO

Unatoč koronakrizi promet na autocestama izvan svih očekivanja

Autoceste
Foto: Borna Filic/Pixsell
1/2
04.08.2020.
u 18:55

Očekuje se i veći dolazak vozila jer su u Italiji počeli kolektivni godišnji odmori, a dosad je Hrvatsku posjetilo 133.000 talijanskih turista

Promet na hrvatskim autocestama nadmašio je i najoptimističnija očekivanja s obzirom na pandemiju koronavirusa. Tako je u vikendu iza nas, od 31. srpnja do 2. kolovoza, na svim autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta i Autocesti Rijeka – Zagreb zabilježen promet od 681.317 vozila i naplaćena cestarina u iznosu od 36,977.764 kune bez PDV-a.

Na isti vikend prošle godine zabilježen je promet od 907.800 vozila, a naplaćena je cestarina u iznosu od 52,824.988 kuna bez PDV-a. Promet vozila manji je za 25 posto, a iznos naplaćene cestarine za 30 posto u odnosu na isti vikend prošle godine. Pri tome je promet na Dalmatini protekli vikend bio na razini 80 posto prošlogodišnjeg. Kad se uspoređuju pak ovaj i prethodni tjedan, promet na autocestama ARZ-a i HAC-a povećan je za 8,4 posto, a prihodi od cestarine veći su za 8,54 posto.

Na autocestama kojima upravljaju HAC i ARZ u srpnju bilo je 5,4 milijuna vozila, što je 75 posto od prometa iz istog mjeseca lani. Pri tome je naplaćeno 284,2 milijuna kuna cestarine, što je 69,5 posto u odnosu na srpanj 2019. Pritom valja napomenuti da ove godine nema sezonskog poskupljenja cestarine za 1. i 2. kategoriju vozila od 10 posto, a koja inače stupa na snagu 15. lipnja. Promet i prihodi od cestarine i u lipnju bili su na sličnoj razni kao i prošli mjesec.

Podaci pak za prva dva dana kolovoza još su bolji pa je tako u subotu i nedjelju dosegnuto gotovo 80 posto prometa iz prva dva dana prošlog kolovoza, a cestarine je naplaćeno 25 posto manje. HAC i ARZ su u prvih sedam mjeseci ove godine na svojim autocestama zabilježili 24,5 milijuna vozila što je 71,8 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Prihodi od cestarine iznose 1,1 milijardu kuna, što je 69,5 posto u odnosu na prvih sedam mjeseci 2019. A koliko su ti rezultati dobri najbolje pokazuje podatak iz travnja kad je na autocestama bilo čak 72 posto manje vozila u odnosu na isti mjesec lani. HAC i ARZ su inače prije pandemije, u prva dva mjeseca ove godine, bilježili rast prometa od 10 posto te veće prihode od cestarine za osam posto.

– Brojke pokazuju da se iz tjedna u tjedan promet na našim autocestama povećava i vjerujemo da će se do kraja glavnog dijela turističke sezone taj trend nastaviti. U neizvjesnosti uzrokovanoj globalnom pandemijom, za hrvatski je turizam blizina destinacije i brzina dolaska jedan od odlučujućih faktora. U Hrvatsku inače cestovnim putem ulazi do 80 posto svih stranih gostiju, a premda su apsolutne brojke niže nego prošle godine, vjerujem da su Hrvatsku kao sigurnu autodestinaciju ove godine odabrali i mnogi gosti koji inače putuju na udaljenije mediteranske aviodestinacije – kazao je Boris Huzjan, predsjednik uprave HAC-a.

A u kolovozu većem prometu na hrvatskim autocestama sigurno će pridonijeti i pojačani dolazak talijanskih turista jer su u Italiji počeli kolektivni godišnji odmori. Kako navode u Hrvatskoj turističkoj zajednici, u dosadašnjem dijelu godine Hrvatsku je posjetilo 133.000 talijanskih turista, što je 30 posto lanjskog rezultata za taj dio godine.

Ključne riječi

Komentara 2

IV
ivanjoksimovic
20:48 04.08.2020.

To je ipak 15ak procenata manje turista nego prošle godine koji putuju autom, no kakva li je situacija sa onima koji dolaze avionom? Tih je nažalost 70% manje, a oni su ujedno i platežno sposobniji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije